Opinie Sorin Paslaru: Capitalul romanesc, la grea cumpana. Cine il sprijina?

Autor: Sorin Pâslaru 23.11.2009

Majoritatea celor mai puternici capitalisti ai Romaniei, celebrati de Gala ZF saptamana trecuta, au aparut reusind sa capteze cererea care a explodat dupa 1990: de masini, de televizoare color, de locuinte, de asigurari sau de credite.

Acum, cand finantarea ieftina a fost intrerupta si consumul se face selectiv, capitalul romanesc va trebui sa isi faca loc prin calitatea ofertei, ceea ce va fi mult mai dificil. Paradoxal, in aceasta ecuatie, statul va avea un rol important, ceea ce nu era de asteptat la 20 de ani de (nou) capitalism.

In cei mai buni ani de dupa 1990, intre 2004-2008, injectia de bani de la muncitorii romani din strainatate, din credite si din investitii straine a urcat vertiginos consumul per capita.

In 2009, creditele au inghetat, banii trimisi de afara au scazut cu 20-30%, iar investitiile straine au scazut cu 50%. Ca urmare, consumul de bunuri de folosinta indelungata s-a prabusit, iar cel de bunuri de consum s-a redus cu 10-20%. Consecinta: companiile supraindatorate gafaie.

In mare, aceasta va fi problema pentru supravietuirea capitalului romanesc, care acum primeste serioase lovituri: dezvoltarea fara bani.

Sigur, ce importanta are pana la urma nationalitatea capitalului in satul global, in conditiile de circulatie libera a fortei de munca, a marfurilor, a serviciilor si a banilor?

Deziluzionant, criza prin care trece economia mondiala a aratat ca banii au nationalitate.

Situatia lanturilor romanesti de retail de exemplu, care cad unul dupa altul in insolventa si devin prizonierele creditorilor, in timp ce competitorii cu capital strain primesc finantare de la companiile mama din strainatate sau institutii financiare internationale, ar trebui sa dea de gandit.

Cand statul olandez, cel austriac sau cel francez au pus la bataie miliarde de euro pentru ING, Erste sau Société Générale, nu au sustinut doar bancile, ci toata economia.

La caderea Quelle, unul din cele mai mari magazine cu distributie la domiciliu din Germania, a fost o jale acolo si zile intregi au scris ziarele, inclusiv cele generaliste, pe prima pagina, povesti despre companie.

Este capitalul romanesc sufocat acum intre competitia marilor companii straine, pe de o parte, si caderea consumului, pe de alta parte, provocata de oprirea finantarii?

Aparent, in topul celor mai valoroase companii din Romania, publicat de Ziarul Financiar impreuna cu casa de investitii Capital Partners intr-a patra editie, capitalul romanesc abia respira.

Numai patru din primele 100 de companii valoroase au capital majoritar local.

Insa in cei 20 de ani de capitalism, romanii au invatat business.

Printre companiile medii, cu afaceri intre 1 - 30 de milioane de euro, capitalul romanesc domina. Nu avem jucatori foarte mari, dar in grupul jucatorilor medii si mici, capitalul romanesc sta bine.

Acum aproape o suta de ani, Mihail Manoilescu, unul din cei mai cunoscuti economisti romani in lume, sustinea in lucrarile sale ca numai prin protectionism statele slabe le pot ajunge din urma pe cele dezvoltate si-si pot dezvolta baza industriala.

Manoilescu a fost contrazis dur la vremea sa, dar o parte din

ideile sale au fost preluate in literatura economica de dupa al Doilea Razboi Mondial.

Probabil ca ar trebui sa fie recitit. E evident ca banii vin la marfa buna, indiferent de nationalitate, dar din cand in cand este bine sa fie undeva si un sprijin pana trec vremurile tulburi.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF