Opinii

Opinie Iulian Anghel: PNL si PSD, doua partide diferite, o singura strategie de a guverna: "Moartea babacului"

PNL si PSD, doua partide diferite, o singura strategie de a guverna: "Moartea babacului"
07.03.2010, 18:35 83

Doua partide parlamentare importante - PSD si PNL - careimpreuna impart simpatia a peste 50% din electorat si-au ales inultima luna noile garnituri de lideri.
Promisiunile celor alesi au fost dulci: revenirea la guvernare si"trai neneaca pe banii babacului".

Oameni dornici de functii si afirmare au umplut sali si amfiteatresi au cumparat pielea ursului din padure.

La margine, cateva milioane de voturi care au facut posibil ca PSDsi PNL sa ajunga al doilea si, respectiv, al treilea partid caforta parlamentara si, in perspectiva, alternativa deguvernare.

Unii oameni au fost alesi sau realesi, dar e greu de spus pentruce.

Victor Ponta, seful PSD, nu a avut un program convingator cu carel-a invins pe Mircea Geoana, ci cateva pagini de declaratii scrisepe genunchi. Nu este limpede de ce Crin Antonescu a fortat uncongres pentru a candida la propria-i succesiune, la niciun an decand a ajuns seful PNL, in afara de dorinta sa de a fi singurulcare decide in partid.
Despre ce cred Ponta si Antonescu in privinta modului in care ar fiobligatoriu sa fie corectate greselile guvernarii, desprematerialul din care ar trebui impletita scara pe care sa urcampentru a iesi din prapastia crizei, nu stim mai nimic. Dar nu doarei sunt de vina.

De luni de zile nu exista nicio reactie inteligenta a PSD si PNLla greselile pe care le face partidul de guvernare, la ezitarilesale. Congresele lor, in care unui au fost inlocuiti, altiireconfirmati pe functii, nu confera un nou orizont politicii.

Congresele fostului PCR dezbateau planuri cincinale si tone derecolte mincinoase la hectar. Actuala opozitie democrata nici macarnu minte, poate si pentru ca, trebuie sa recunoasteti, minciunapresupune un oarecare efort intelectual.
Ponta sustine ca PSD este partidul numarul unu al opozitiei si vaajunge la guvernare. Sambata, Antonescu a promis ca va ducepartidul la 30%, la viitoarele alegeri.

Pe ce mizeaza PSD? Pe uzura PD-L: "Satui de masuri de dreapta(sic!), romanii vor alege stanga", la legislative viitoare, credePonta.
PNL vizeaza sa fie principalul partid de dreapta din Romania, dupace PD-L va fi ajuns istorie. Pe ce se bazeaza? In lipsa unuiprogram coerent, pe un vers al poetului Ovidius, credem: "Tempusedax rerum" - timpul, devorator al oricarui lucru.

Cel putin la PSD, Ponta sustine ca va inlocui cota unica deimpozitare, daca va guverna, cu o cota progresiva. Dar vine el cu oanaliza pentru a justifica o asemenea masura? Nu! Ce crede PNLdespre strategia ce trebuie adoptata pentru Romania in urmatoriiani? Isi asuma vreo greseala pentru cei patru ani de guvernare siar vrea sa o indrepte in ipoteza in care va reveni la putere? Nustim.
Asemenea unor rude hraparete, rosii in obraz si, aparent, plesnindde sanatate, PNL si PSD asteapta "moartea babacului". Cine si cumva imparti mostenirea imbatrantitului in rele, PD-L?
Insufletie de perspectiva imbogatirii electorale usoare, PSD si PNLnu au aratat pana acum ca doresc sa faca vreun efort sa devinabogate prin munca lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO