Opinie Iulian Anghel: PNL si PSD, doua partide diferite, o singura strategie de a guverna: "Moartea babacului"

Autor: Iulian Anghel 07.03.2010

Doua partide parlamentare importante - PSD si PNL - care impreuna impart simpatia a peste 50% din electorat si-au ales in ultima luna noile garnituri de lideri.
Promisiunile celor alesi au fost dulci: revenirea la guvernare si "trai neneaca pe banii babacului".

Oameni dornici de functii si afirmare au umplut sali si amfiteatre si au cumparat pielea ursului din padure.

La margine, cateva milioane de voturi care au facut posibil ca PSD si PNL sa ajunga al doilea si, respectiv, al treilea partid ca forta parlamentara si, in perspectiva, alternativa de guvernare.

Unii oameni au fost alesi sau realesi, dar e greu de spus pentru ce.

Victor Ponta, seful PSD, nu a avut un program convingator cu care l-a invins pe Mircea Geoana, ci cateva pagini de declaratii scrise pe genunchi. Nu este limpede de ce Crin Antonescu a fortat un congres pentru a candida la propria-i succesiune, la niciun an de cand a ajuns seful PNL, in afara de dorinta sa de a fi singurul care decide in partid.
Despre ce cred Ponta si Antonescu in privinta modului in care ar fi obligatoriu sa fie corectate greselile guvernarii, despre materialul din care ar trebui impletita scara pe care sa urcam pentru a iesi din prapastia crizei, nu stim mai nimic. Dar nu doar ei sunt de vina.

De luni de zile nu exista nicio reactie inteligenta a PSD si PNL la greselile pe care le face partidul de guvernare, la ezitarile sale. Congresele lor, in care unui au fost inlocuiti, altii reconfirmati pe functii, nu confera un nou orizont politicii.

Congresele fostului PCR dezbateau planuri cincinale si tone de recolte mincinoase la hectar. Actuala opozitie democrata nici macar nu minte, poate si pentru ca, trebuie sa recunoasteti, minciuna presupune un oarecare efort intelectual.
Ponta sustine ca PSD este partidul numarul unu al opozitiei si va ajunge la guvernare. Sambata, Antonescu a promis ca va duce partidul la 30%, la viitoarele alegeri.

Pe ce mizeaza PSD? Pe uzura PD-L: "Satui de masuri de dreapta (sic!), romanii vor alege stanga", la legislative viitoare, crede Ponta.
PNL vizeaza sa fie principalul partid de dreapta din Romania, dupa ce PD-L va fi ajuns istorie. Pe ce se bazeaza? In lipsa unui program coerent, pe un vers al poetului Ovidius, credem: "Tempus edax rerum" - timpul, devorator al oricarui lucru.

Cel putin la PSD, Ponta sustine ca va inlocui cota unica de impozitare, daca va guverna, cu o cota progresiva. Dar vine el cu o analiza pentru a justifica o asemenea masura? Nu! Ce crede PNL despre strategia ce trebuie adoptata pentru Romania in urmatorii ani? Isi asuma vreo greseala pentru cei patru ani de guvernare si ar vrea sa o indrepte in ipoteza in care va reveni la putere? Nu stim.
Asemenea unor rude hraparete, rosii in obraz si, aparent, plesnind de sanatate, PNL si PSD asteapta "moartea babacului". Cine si cum va imparti mostenirea imbatrantitului in rele, PD-L?
Insufletie de perspectiva imbogatirii electorale usoare, PSD si PNL nu au aratat pana acum ca doresc sa faca vreun efort sa devina bogate prin munca lor.