Fondul Proprietatea

FP a spart depozite de 847 mil. lei ca să cumpere acţiuni. Pe Erste şi Raiffeisen a pierdut 140 mil. lei

FP a spart depozite de 847 mil. lei ca să cumpere acţiuni. Pe Erste şi Raiffeisen a pierdut 140 mil. lei

Autor: Roxana Pricop

16.11.2011, 00:08 2842

La începutul anului, Fondul Proprie­ta­tea se număra printre companiile locale cu cele mai mari lichidităţi din eco­nomie, având plasate 1,071 mld. lei în depozite bancare şi încă 190 mil. lei în titluri de stat. Cu două luni înainte de finalul anului, valoarea plasamentelor în depozite a scăzut la 260 milioane de lei, iar în titluri de stat mai are circa 150 mil. lei, potrivit raportului pe luna octom­brie emis de FP.

Desigur, fondul a plătit în acest an dividende de circa 430 mil. lei, însă aceste ieşiri au fost compensate de intrări de circa 500 mil. lei reprezentând dividende încasate de la companiile din portofoliu.

Astfel, rezultă că scăderea de circa 850 mil. lei a lichidităţilor poate pusă pe seama investiţiilor realizate de administratorul Franklin Templeton în acţiuni listate. Principalele ţinte au fost acţiunile din sectorul bancar, însă fondul şi-a consolidat şi participaţiile la companiile din industrie, în încercarea de a-şi diversifica portofoliul alcătuit preponderent din companii energetice.

În trimestrul al treilea, fondul a fost unul dintre principalii cumpărători de acţiuni BRD, preluând 1,36% din acţiuni, astfel că a ajuns să deţină un pachet de 3,6% din a doua cea mai mare bancă din sistem, potrivit raportului trimestrial. Fondul cumpărase şi la începutul anului un pachet semnificativ de acţiuni BRD de la BERD. Tot în T3, fondul a acumulat acţiuni la Banca Transilvania, majorându-şi partici­paţia de la 0,12% la 2,3%. Investiţiile în cele două bănci locale totalizează peste 315 mil. lei.

În prima jumătate a anului, fondul a cumpărat şi pachete de acţiuni la cele mai mari bănci austriece Erste şi Raiffeisen, care au operaţiuni şi în România, investiţiile totalizând peste 350 mil. lei. Aceste investiţii nu s-au dovedit însă prea inspirate, acţiunile celor două bănci fiind mult mai lovite decât acţiunile locale, astfel că doar în trimestrul al treilea participaţiile la Erste şi Raiffeisen şi-au redus valoarea cu 40%, adică aproape 140 mil. lei.

Greg Konieczny, administratorul Franklin TempletonÎn trimestrul al treilea, fondul a continuat să cumpere acţiuni la Alro şi Azomureş, iar în luna august a preluat participaţia SIF Muntenia la Conpet Ploieşti (COTE), pentru 27,1 mil. lei, majorându-şi participaţia la 29,7%.

În trimestrul al treilea, FP a raportat o pierdere netă de 7,9 mil. lei, în condiţiile în care nu a mai avut nici venituri din dividende şi nici nu a vândut participaţii semnificative. Cu toate acestea, la finele primelor zece luni fondul afişează un profit de 533,4 mil. lei la active nete de 14,94 mld. lei.


Ce a făcut Templeton la FP în primele 9 luni

  • A susţinut planurile Guvernului de a aduce management profesionist la companiile de stat, după cum prevăd şi angajamentele cu Fondul Monetar Internaţional, şi a publicat în premieră rapoartele financiare ale principalelor companii nelistate din portofoliu. Astfel au ieşit la suprafaţă contractele Hidroelectrica şi Romgaz.

  • A blocat în instanţă proiectul de fuziune a companiilor din energie şi crearea celor doi "campioni energetici" (Electra and Hidroenergetica). A pierdut însă procesul prin care contesta donaţia de 400 mil. lei realizată anul trecut de Romgaz la bugetul de stat.

  • A propus listarea secundară a acţiunilor FP pe bursa din Varşovia, propunere care are şi susţinători, dar şi mulţi opozanţi. Principala problemă, la care nu a găsit până acum soluţie, este cum să acumuleze un pachet de cel puţin 10% din acţiuni în vederea derulării unei oferte publice iniţiale la Varşovia. Administratorul susţine că potrivit CNVM există mai multe obstacole potenţiale în calea listării secundare.

  • A răscumpărat 240,3 milioane de acţiuni FP în perioada mai - septembrie 2011, la un preţ mediu de 0,4994 lei pentru suma totală de 120,3 milioane lei. Anularea acţiunilor urmează să aibă loc în 2012. Impactul răscumpărărilor asupra preţului acţiunii FP a fost redus, însă anularea acţiunilor ar avea un impact pozitiv asupra VUAN.

  • Fondul a încasat dividende nete de 474,5 mil. lei în 2011 de la primele 20 de companii din portofoliu. Veniturile din dividende de la toate companiile din portofoliu pentru 2011 au fost de 509 mil. lei faţă de 179 mil. lei în 2010.

  • A adăugat în portofoliu deţineri la Erste Bank, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania şi şi-a crescut expunerea pe Alro, Azomureş şi BRD - Groupe Société Générale. Fondul a vândut deţinerile nesemnificative la firme precum Marlin, Familial Restaurant, Laromet, Retizoh şi Vitacom la preţuri egale sau mai mari cu valoarea acestora în valoarea activului net şi şi-a redus participaţia la Oil Terminal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO