Eveniment

Zestrea lui Videanu către Ariton: un morman de proiecte nefinalizate

 Zestrea lui Videanu către Ariton: un morman de proiecte nefinalizate

Autor: Roxana Petrescu

05.09.2010, 23:58 45

Videanu a preluat la sfârşitul anului 2008 Ministerul Economiei,portofoliu care de-a lungul anilor a dat naştere la unele dintrecele mai mari scandaluri, fie că a fost vorba despre privatizăricontroversate sau despre vânzări directe de energie ieftină cătrefirme practic necunoscute. Deşi lista proiectelor începute înmandatul lui Videanu este destul de generoasă, rezultatele concretesunt puţine.

Giganţii energetici încă nu există

Proiectul-cheie al fostului ministru al economiei a fost chiarrestructurarea sistemului naţional de producere a energieielectrice, mina de aur din mâinile statului, prin înfiinţarea adouă companii energetice. Planul, care a iscat destule nemulţumiriîn piaţă, unele venind chiar din partea investitorilor privaţi,încă nu este funcţional, deşi Hidroenergetica şi Electra, cei doigiganţi de stat, trebuia să fie iniţial operaţionali de anultrecut. Potrivit celor mai recente declaraţii oficiale, cele douăcompanii energetice naţionale ar trebui să fie finalizate laînceputul lui 2011.
"Sunt convins că am făcut şi erori. Regretul meu cel mai mare estecă nu am făcut la timp cele două companii energetice. Înfiinţareacelor două companii este obligatoriu să fie urgentată, altfel suntriscuri pentru sistemul energetic care trebuie să se restructurezeşi să asigure investiţiile necesare", a spus Videanu în ultima saconferinţă de presă.
Întrebat de jurnalişti care a fost cea mai importantă realizare amandatului său, Videanu a răspuns imediat: "Cei 2.000 de MW dinzona energiilor regenerabile care au contract de preluare însistem". Cert este că în ultimii doi ani, dezvoltarea proiecteloreoliene a înregistrat un adevărat boom pe plan local, dar statul,prin companiile sale s-a ţinut departe de acest domeniu.
La începutul lunii august, potrivit datelor Transelectrica, peste100 de proiecte eoliene aveau contracte de racordare la reţea,cumulând peste 3.600 MW, adică echivalentul în capacitate a cincireactoare ale centralei de la Cernavodă.

Rugat să explice cum poate fi acest lucru un succes al mandatuluisău, în contextul în care investiţiile sunt făcute de companiistrăine, Videanu a spus că a stimulat Transelectrica, operatorulnaţional de transport al energiei electrice care joacă un rol cheieîn integrarea proiectelor eoliene.
Videanu a mai spus că listarea la bursă a companiilor energeticetrebuie să meargă mai departe, deşi în timpul mandatului său niciocompanie nu a intrat în ringul bursier şi că decizia privindinvestiţia în reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de laCernavodă este pe ultima linie, deşi luna aceasta ar fi trebuitdeja să înceapă construcţia la cel mai ambi­ţios proiect deinvestiţii al României.

Doamne ajută!

Chiar dacă cele mai multe proiecte începute de Videanu nu au fostfinalizate, noul ministru Ion Ariton dă certitudini că acestea vorfi continuate şi nu abandonate, aşa cum se întâmplă de fiecare datăcând conducerea unui minister este schimbată.
"Voi continua programul început de dumneavoastă şi de Guvern", aafirmat Ariton în prima sa conferinţă de presă alături de fostulministru. La plecare, ultimele cuvinte ale lui Videanu la predareaştachetei către Ariton au fost "Doamne ajută!".

Regrete, realizări şi promisiuni

Cel mai mare regret al lui Videanu: Faptul că nu s-au înfiinţatla timp cele două companii energetice Electra şiHidroenergetica.

Cea mai mare realizare a lui Videanu: 2.000 MW din zonaenergiilor regenerabile care au contracte de preluare însistem.

Promisiunea lui Ariton: va duce mai departe proiectele începutede Videanu şi de Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO