Zestrea lui Videanu către Ariton: un morman de proiecte nefinalizate

Autor: Roxana Petrescu 05.09.2010

Una dintre surprizele remanierii de săptămâna trecută a fost înlocuirea lui Adriean Videanu din fruntea Ministerului Economiei, instituţie în subordinea căreia se află cele mai puternice companii de stat din România, cu Ion Ariton, om despre care cea mai notabilă informaţie este că a fost cercetat pentru un prejudiciu de 7 mld. lei vechi la Petrom Sibiu.



Videanu a preluat la sfârşitul anului 2008 Ministerul Economiei, portofoliu care de-a lungul anilor a dat naştere la unele dintre cele mai mari scandaluri, fie că a fost vorba despre privatizări controversate sau despre vânzări directe de energie ieftină către firme practic necunoscute. Deşi lista proiectelor începute în mandatul lui Videanu este destul de generoasă, rezultatele concrete sunt puţine.

Giganţii energetici încă nu există

Proiectul-cheie al fostului ministru al economiei a fost chiar restructurarea sistemului naţional de producere a energiei electrice, mina de aur din mâinile statului, prin înfiinţarea a două companii energetice. Planul, care a iscat destule nemulţumiri în piaţă, unele venind chiar din partea investitorilor privaţi, încă nu este funcţional, deşi Hidroenergetica şi Electra, cei doi giganţi de stat, trebuia să fie iniţial operaţionali de anul trecut. Potrivit celor mai recente declaraţii oficiale, cele două companii energetice naţionale ar trebui să fie finalizate la începutul lui 2011.
"Sunt convins că am făcut şi erori. Regretul meu cel mai mare este că nu am făcut la timp cele două companii energetice. Înfiinţarea celor două companii este obligatoriu să fie urgentată, altfel sunt riscuri pentru sistemul energetic care trebuie să se restructureze şi să asigure investiţiile necesare", a spus Videanu în ultima sa conferinţă de presă.
Întrebat de jurnalişti care a fost cea mai importantă realizare a mandatului său, Videanu a răspuns imediat: "Cei 2.000 de MW din zona energiilor regenerabile care au contract de preluare în sistem". Cert este că în ultimii doi ani, dezvoltarea proiectelor eoliene a înregistrat un adevărat boom pe plan local, dar statul, prin companiile sale s-a ţinut departe de acest domeniu.
La începutul lunii august, potrivit datelor Transelectrica, peste 100 de proiecte eoliene aveau contracte de racordare la reţea, cumulând peste 3.600 MW, adică echivalentul în capacitate a cinci reactoare ale centralei de la Cernavodă.

Rugat să explice cum poate fi acest lucru un succes al mandatului său, în contextul în care investiţiile sunt făcute de companii străine, Videanu a spus că a stimulat Transelectrica, operatorul naţional de transport al energiei electrice care joacă un rol cheie în integrarea proiectelor eoliene.
Videanu a mai spus că listarea la bursă a companiilor energetice trebuie să meargă mai departe, deşi în timpul mandatului său nicio companie nu a intrat în ringul bursier şi că decizia privind investiţia în reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă este pe ultima linie, deşi luna aceasta ar fi trebuit deja să înceapă construcţia la cel mai ambi­ţios proiect de investiţii al României.

Doamne ajută!

Chiar dacă cele mai multe proiecte începute de Videanu nu au fost finalizate, noul ministru Ion Ariton dă certitudini că acestea vor fi continuate şi nu abandonate, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când conducerea unui minister este schimbată.
"Voi continua programul început de dumneavoastă şi de Guvern", a afirmat Ariton în prima sa conferinţă de presă alături de fostul ministru. La plecare, ultimele cuvinte ale lui Videanu la predarea ştachetei către Ariton au fost "Doamne ajută!".

Regrete, realizări şi promisiuni

Cel mai mare regret al lui Videanu: Faptul că nu s-au înfiinţat la timp cele două companii energetice Electra şi Hidroenergetica.

Cea mai mare realizare a lui Videanu: 2.000 MW din zona energiilor regenerabile care au contracte de preluare în sistem.

Promisiunea lui Ariton: va duce mai departe proiectele începute de Videanu şi de Guvern.