Eveniment

Vosganian: South Stream - o infrangere diplomatica, dar nu o solutie

03.03.2008, 19:44 17

Proiectul gazoductului South Stream, derulat la initiativa gigantului rus Gazprom, readuce in discutie relatiile diplomatice dintre cele doua state, oficialii concernului sustinand ca traseul gazoductului nu include Romania din cauza dezinteresului autoritatilor locale.
Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute pentru cotidianul rus "The Moscow Times" ca producatorul de gaze a luat in considerare realizarea unei bifurcatii nordice prin Romania a conductei South Stream, dar a renuntat la aceasta varianta din cauza dezinteresului partii romane.
De cealalta parte, autoritatile romane spun ca nu au existat niciodata discutii pe aceasta tema cu Gazprom si ca provocarea pentru Romania este sa-si diversifice resursele de gaze (adica participarea la proiectul european Nabucco) si nu de a importa mai mult de la aceeasi sursa. In prezent, Romania importa de la Gazprom circa 40% din gazul consumat.
"Pentru Romania, desi s-a spus ca este o infrangere diplomatica faptul ca suntem ocoliti de acest proiect, adevarata problema este aceea de a avea acces la gaze si din alte surse. Deocamdata, solutia acestei diversificari pentru Romania este reprezentata doar de proiectul Nabucco", a spus la sfarsitul saptamanii trecute, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. El a adaugat ca interesele Rusiei sunt mult mai pronuntate in zonele pe unde va trece South Stream, motiv pentru care negocierile cu tarile implicate merg mult mai repede. Printre tarile care au semnat acordul cu Gazprom se numara Serbia, care beneficiaza de sprijinul Rusiei in problema recunoasterii independentei Kosovo, Bulgaria, Ungaria, care importa de doua ori mai mult gaz din Rusia comparativ cu Romania, si Italia. South Stream va traversa Marea Neagra spre Bulgaria si va avea o ramificatie in Ungaria catre Austria, o alta la sud, catre Grecia si Italia si, in sfarsit, o alta spre Serbia. Nabucco ar urma sa fie alimentat cu gaze din regiunea Marii Caspice, Rusia find eliminata ca posibil furnizor.
Directorul general al Transgaz Medias, Ioan Rusu, a declarat pentru Mediafax ca nu au existat discutii cu Gazprom pe tema gazoductului. "Daca o sa vina sa ne caute, sigur ca o sa fim dispusi la orice colaborare in domeniu. Bineinteles ca asteptam o propunere, daca au in vedere aceasta varianta", a spus el
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Viorel Palasca a declarat ca intre Gazprom si minister nu au fost astfel de discutii.
Din consortiul gazoductului european Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz), Turcia (Botas) si RWE (Germania), Ungaria si Bulgaria fiind deja implicate si in South Stream.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO