Eveniment

Videanu: Tehnic, la Cogealac este loc pentru ambele proiecte eoliene

29.07.2010, 23:05 81

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri că vasusţine orice proiect de investiţii indiferent de dezvoltatorspunând că demersul lui prin care îi cerea primarului din Cogealacsă "sprijine cu toate măsurile legale posibile" parcul eoliandezvoltat de cehii de la CEZ este legitim.

"Sunt mai multe proiecte în zonă care sunt blocate deautorităţile locale. Pe mine nu mă interesează cine este vinovat.Este un demers legitim să ceri sprijinirea acestor investiţii încondiţii legale, pentru că România are obligaţii în ceea cepriveşte energia regenerabilă pe care trebuie să şi le atingă.

Tehnic, s-au găsit soluţii pentru ambele proiecte", a declaratVideanu.

În acest moment există un conflict deschis între CEZ, care dejaa început lucrările la un parc eolian cu 101 turbine la Cogealac,pentru care spune că are toate documentele necesare, EolicaDobrogea, un dezvoltator de eoliene care acţionează tot înperimetrul comunei Cogealac în numele spaniolilor de la Iberdrola,şi autorităţile locale.

La începutul acestei săptămâni a fost un conflict soldat cucinci răniţi din cauza unor împuşcături cu gloanţe de cauciuc întrelocalnici, inclusiv primarul comunei Cogeleac, şi reprezentanţiifirmei de securitate care pă­zeşte terenurile pe care ar urma săconstruiască CEZ. În urma acestui scandal primarul din Cogealac afost reţinut şi este cercetat penal alături de alte persoane pentruinstigarea sătenilor la violenţă împotriva CEZ. Hristu Cati a fostieri arestat pentru 29 de zile, dar avocaţii săi au făcut recurs.Primarul Hristu Cati a prezentat un document prin care spune că is-a cerut de către ministrul economiei să îi favorizeze pe cehii dela CEZ în dezvoltarea proiectelelor eoliene de pe teritoriulcomunei.

Unul din consilierii ministrului Videanu, Doru Voicu, a lucrattimp de cinci ani la compania CEZ.

Falimente în energie

În ceea ce priveşte înfiinţarea celor două companii de statElectra şi Hidroenergetica, Videanu a spus că se caută soluţiiastfel încât firmele să poată fi înregistrate în toamna acestui an.Potrivit planurilor iniţiale, cei doi giganţi energetici ar fitrebuit să fie ope­raţionali încă de la începutul lunii iulie, dardin cauza mai multor acţiuni în instanţă făcute de unele sindicateprocesul a fost amânat.

"Termoelectrica va intra în faliment în martie 2011 după ce dinstructura acesteia vor fi scoase unităţile viabile. În acelaşi timpdoar minele viabile din Compania Naţională a Huilei vor intra înprocesul de reorganizare a sistemului energetic prin înfiinţareacelor două companii, restul urmând să intre în faliment", a spusVideanu.

Liberalizarea preţului la gaze

Ministrul a precizat că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o îndimineaţa zilei de ieri cu reprezentanţii FMI s-a pus şi problemaliberalizării preţului la gaze. "Până la sfârşitul anului trebuiesă găsim o soluţie. La nivelul ANRE se face o evaluare. Acest lucrunu se va întâmpla sub nicio formă în 2010, iar liberalizarea nutrebuie să conducă neapărat la creşterea preţurilor. În 2011 esteposibil să realizăm calendarul de liberalizare", a mai spusVideanu.

În prezent cei doi producători naţionali de gaze Romgaz şiPetrom îşi vând producţia la un preţ recomandat de ANRE, care estede două ori mai mic comparativ cu cel din import.

"Se creează premisele acestei liberalizări odată cu intrarea înfuncţiune a conductei Arad-Szeged (conductă care va interconectasistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria).Prin această conductă se poate crea o alternativă mai ieftină laimportul de gaze ruseşti", a declarat Videanu.

Pe lista discuţiilor cu FMI s-a mai aflat rectificarea bugetelorde venituri şi cheltuieli ale companiilor din subordineaministerului, în sensul reducerii cu 20% a cheltuielilor pentrubunuri şi servicii. Totodată s-a discutat despre reluareaproceselor de privatizare. "Pe lângă vânzarea participaţiilorminoritare pe Bursă se mai are în vedere privatizarea AvioaneCraiova, IOR Şantierul Naval Mangalia, Cuprumin şi Moldomin. Fiindcriză, ne-am putea gândi ca aceste fonduri să fie utilizate pentruinvestiţii în infrastructură alături de fondurile europene, încontextul în care în mod normal aceste sume s-ar duce pentrufinanţarea deficitului bugetar."

Videanu a mai spus că investiţiile ar mai putea fi stimulate şiprin garantarea unui preţ de preluare a energiei în cadrulproiectelor energetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO