Videanu: Tehnic, la Cogealac este loc pentru ambele proiecte eoliene

Autor: Roxana Petrescu 29.07.2010

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri că va susţine orice proiect de investiţii indiferent de dezvoltator spunând că demersul lui prin care îi cerea primarului din Cogealac să "sprijine cu toate măsurile legale posibile" parcul eolian dezvoltat de cehii de la CEZ este legitim.

"Sunt mai multe proiecte în zonă care sunt blocate de autorităţile locale. Pe mine nu mă interesează cine este vinovat. Este un demers legitim să ceri sprijinirea acestor investiţii în condiţii legale, pentru că România are obligaţii în ceea ce priveşte energia regenerabilă pe care trebuie să şi le atingă.

Tehnic, s-au găsit soluţii pentru ambele proiecte", a declarat Videanu.

În acest moment există un conflict deschis între CEZ, care deja a început lucrările la un parc eolian cu 101 turbine la Cogealac, pentru care spune că are toate documentele necesare, Eolica Dobrogea, un dezvoltator de eoliene care acţionează tot în perimetrul comunei Cogealac în numele spaniolilor de la Iberdrola, şi autorităţile locale.

La începutul acestei săptămâni a fost un conflict soldat cu cinci răniţi din cauza unor împuşcături cu gloanţe de cauciuc între localnici, inclusiv primarul comunei Cogeleac, şi reprezentanţii firmei de securitate care pă­zeşte terenurile pe care ar urma să construiască CEZ. În urma acestui scandal primarul din Cogealac a fost reţinut şi este cercetat penal alături de alte persoane pentru instigarea sătenilor la violenţă împotriva CEZ. Hristu Cati a fost ieri arestat pentru 29 de zile, dar avocaţii săi au făcut recurs. Primarul Hristu Cati a prezentat un document prin care spune că i s-a cerut de către ministrul economiei să îi favorizeze pe cehii de la CEZ în dezvoltarea proiectelelor eoliene de pe teritoriul comunei.

Unul din consilierii ministrului Videanu, Doru Voicu, a lucrat timp de cinci ani la compania CEZ.

Falimente în energie

În ceea ce priveşte înfiinţarea celor două companii de stat Electra şi Hidroenergetica, Videanu a spus că se caută soluţii astfel încât firmele să poată fi înregistrate în toamna acestui an. Potrivit planurilor iniţiale, cei doi giganţi energetici ar fi trebuit să fie ope­raţionali încă de la începutul lunii iulie, dar din cauza mai multor acţiuni în instanţă făcute de unele sindicate procesul a fost amânat.

"Termoelectrica va intra în faliment în martie 2011 după ce din structura acesteia vor fi scoase unităţile viabile. În acelaşi timp doar minele viabile din Compania Naţională a Huilei vor intra în procesul de reorganizare a sistemului energetic prin înfiinţarea celor două companii, restul urmând să intre în faliment", a spus Videanu.

Liberalizarea preţului la gaze

Ministrul a precizat că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o în dimineaţa zilei de ieri cu reprezentanţii FMI s-a pus şi problema liberalizării preţului la gaze. "Până la sfârşitul anului trebuie să găsim o soluţie. La nivelul ANRE se face o evaluare. Acest lucru nu se va întâmpla sub nicio formă în 2010, iar liberalizarea nu trebuie să conducă neapărat la creşterea preţurilor. În 2011 este posibil să realizăm calendarul de liberalizare", a mai spus Videanu.

În prezent cei doi producători naţionali de gaze Romgaz şi Petrom îşi vând producţia la un preţ recomandat de ANRE, care este de două ori mai mic comparativ cu cel din import.

"Se creează premisele acestei liberalizări odată cu intrarea în funcţiune a conductei Arad-Szeged (conductă care va interconecta sistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria). Prin această conductă se poate crea o alternativă mai ieftină la importul de gaze ruseşti", a declarat Videanu.

Pe lista discuţiilor cu FMI s-a mai aflat rectificarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor din subordinea ministerului, în sensul reducerii cu 20% a cheltuielilor pentru bunuri şi servicii. Totodată s-a discutat despre reluarea proceselor de privatizare. "Pe lângă vânzarea participaţiilor minoritare pe Bursă se mai are în vedere privatizarea Avioane Craiova, IOR Şantierul Naval Mangalia, Cuprumin şi Moldomin. Fiind criză, ne-am putea gândi ca aceste fonduri să fie utilizate pentru investiţii în infrastructură alături de fondurile europene, în contextul în care în mod normal aceste sume s-ar duce pentru finanţarea deficitului bugetar."

Videanu a mai spus că investiţiile ar mai putea fi stimulate şi prin garantarea unui preţ de preluare a energiei în cadrul proiectelor energetice.