Eveniment

Videanu: Lucrarile la pasajul Basarab incep in iulie

19.06.2006, 15:55 16

Construirea pasajului din zona Basarab de catre consortiul italo-spaniol Astaldi S.p.A- FCC Construccion va incepe in aproximativ 20 de zile, dupa semnarea contractului, au anuntat reprezentantii Primariei Capitalei.
"Pe 27 iunie vom avea o sedinta de Consiliu General, iar contractul urmeaza sa fie semnat la inceputul lunii iulie, doarece exista o perioada de 15 zile pentru eventuale contestatii si negocierea contractului. Speram ca la 48 de ore de la semnarea contractului sa demaram constructiile pasajului Basarab", a declarat Adriean Videanu, primarul general al Capitalei.
Pentru acest proiect, municipalitatea Capitalei a alocat 178 de milioane de euro.
Costul lucrarilor este estimat la 396,3 milioane de lei (circa 110 milioane de euro) fara TVA.
Potrivit edilului Capitalei, modificarile caracteristicilor tehnice fata de proiectul anterior nu se vor modifica semnificativ, lucrarile urmand sa fie finalizate in aproximativ 2 ani.
"Doresc sa atentionez public compania castigatoare ca termenul de 28 de luni este termen limita de executie a acestui pasaj. Am sa pun clauze penalizatoare serioase, in conditiile in care nu se vor incadra in termenele stabilite", a spus Videanu.
Potrivit proiectului aprobat de municipalitate, pasajul urmeaza sa se intinda pe o lungime de 1,9 kilometri, din soseaua Nicolae Titulescu pana in soseaua Grozavesti (drumul care face legatura intre Palatul Cotroceni si Podul Grozavesti - n.r.).
Pasajul se va intinde peste trei zone importante ale Capitalei: zona de peste raul Dambovita, zona viaductului dintre podul Dambovita si zona Basarab si podul care supratraverseaza liniile de cale ferata.
"Oferta aleasa are in vedere utilizarea aproape suta la suta a elementelor prefabricate, deschideri mari de pana la 36 de metri, folosirea tehnologiilor moderne de constructii, astfel incat solul sa nu fie afectat deloc", a subliniat Gheorghe Udriste, directorul Directiei de Transporturi, Drumuri si Sistematizarea Circulatiei din cadrul municipalitatii.
Constructiile nu vor putea fi demarate fara ca autoritatile sa rezolve problema exproprierilor de terenuri din zona Basarab - Orhideelor - Grozavesti.
"Sunt in jur de 80 de proprietati cu care trebuie negociata exproprierea, majoritatea fiind ale unor societati comerciale, ceea ce va face ca negocierile sa se realizeze mult mai usor decat cu cei care au locuinte. Momentan suntem in tratative, dar imi doresc sa ajungem la o solutie amiabila cu riveranii. Instrumentul exproprierii va fi utilizat numai intr-o situatie extrema, cand nu vom mai avea alte solutii", afirma Videanu.
La licitatia anuntata de Primaria Capitalei, in luna martie, 58 de societati au cumparat caietul de sarcini, insa doar sapte consortii de firme si societati de constructii au depus ofertele pentru construirea pasajului de la Basarab.
Printre consortiile participante se numara Zublin A.G - DYWIDAG - Alpine (Germania), Max Bogl Bauunternehmung GmbH & Co. KG, J.V. Pizzarotti & CS.p.A - Tirrena Scavi S.p.A (Italia), Bento Pedroso Construcoes SA (Odebrecht), SC Imsat SA si Moniz Da Maia, Serra & Fortunato - Empreiteiros SA (MSF) (Spania, Romania), Societatea Anonima de Comert, Industrie, Constructii si Turism Mochlos (Grecia) sau Aktur SA (Grecia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO