Eveniment

UNCTAD: Exporturile romanesti ar trebui axate pe IT, textile si agricultura

18.12.2003, 00:00 15



Sectoarele asupra carora Romania ar trebui sa se concentreze in dezvoltarea comertului sau exterior sunt tehnologia informatiei, industria usoara si agricultura ecologica, potrivit unui raport realizat de Centrul de Comert International (ITC) al UNCTAD.



Studiul, intitulat "Comertul exterior al Romaniei - oportunitati si provocari", a fost prezentat ieri de Centrul Roman de Comert Exterior.



Analiza atrage atentia asupra faptului ca societatile a caror activitate este orientata spre export sau cele cu potential de a se dezvolta in aceasta directie mai au inca nevoie de asistenta pentru a avea acces deplin la informatiile si finantarile necesare.



"Accentul ar trebui sa fie pus pe accesul la aceste servicii in cea mai mare parte a tarii, si nu doar concentrat in Bucuresti", se mai arata in raport.



In plus, studiul remarca o serie de dificultati de ordin structural si practic cu care Romania se confrunta, ca urmare a ritmului lent in care la inceputul anilor '90 au fost adoptate reformele pentru o economie de piata.



"In schimb, in a doua parte a anilor '90, decizia autoritatilor de a confrunta aceste provocari economice au deschis calea catre o serie de decizii strategice si reforme ale infrastructurii, ceea ce a restabilit cresterea economica", se precizeaza in analiza.



Capitolul de recomandari al raportului mai include pe langa sectoarele cu potential deja mentionate - IT, industria usoara, respectiv cea de textile, confectii si mobilier de lemn, agricultura ecologica - si alte domenii considerate ca avand cerere pe piata externa.



Acestea sunt industria electrotehnica si cea electronica, turismul, constructiile de masini, productia de componente auto si anumite sectoare ale industriei chimice.



"Aceste domenii au fost identificate pe baza unor studii, misiuni si discutii cu reprezentanti ai autoritatilor si ai operatorilor economici", se mai spune in studiul ITC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO