Eveniment

Trichet a vorbit despre reforme, nu şi despre euro

06.09.2010, 23:58 17

Intrarea României în zona euro în 2015 - una din temele deactualitate în mediile financiare şi politice de la Bu­cureşti - afost evitată de Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii CentraleEuropene, venit la Bucureşti duminică pentru a participa la AteneulRomân ca oaspete de onoare la concertul oferit de BNR cu ocaziaaniversării a 130 de ani de la constituire. BNR este a 16-a bancăcentrală din lume ca vechime.
Trichet a vorbit în schimb despre necesitatea continuăriireformelor într-un ritm susţinut şi menţinerea unei politicifiscale prudente, felicitând totodată BNR pentru deciziile pe carele-a luat de la declanşarea crizei financiare. "Rămâne esenţialatât pentru România, cât şi pentru celelalte economii să parcurgăprocesul de reformă într-un mod activ şi să pună bazele uneidezvoltări macroeconomice sustenabile, inclusiv printr-o politicăfiscală prudentă, atât de necesară pe termen mediu. Nu existăsubstitut pentru politici economice prudente."
Planurile de adoptare a euro - prezentate după aderarea României laUniunea Europeană în 2007- ar putea fi revizuite, în condiţiile încare pare imposibil ca derapajul fiscal să fie corectat în timputil. Preşedintele Băsescu a spus că BNR este principala instituţiea statului român ca şi credibilitate. Banca Naţională a fostnevoită să intervină de mai multe ori pentru că politicienii nu aufost responsabili, a menţionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO