Eveniment

Topul celor mai dinamice companii din Moldova si Dobrogea

Topul celor mai dinamice companii din Moldova si Dobrogea

Compania Anghel NG, activa in sectorul reciclarii metalelor feroase, si firma de constructii Build Corp din Iasi au ocupat primele doua locuri in topul celor mai dinamice companii din Moldova si Dobrogea

11.11.2008, 19:07 86

Ziarul Financiar a organizat ieri la Galati, in parteneriat cu compania de investitii private Enterprise Investors, evenimentul "Topul celor mai dinamice companii din Moldova si Dobrogea 2008", in cadrul caruia au fost decernate premii pentru cele mai dinamice trei companii din regiune.

Industria lactatelor, reciclarea metalelor feroase, constructiile si prefabricatele sunt cele mai dinamice sectoare de activitate din regiunea Moldovei si a Dobrogei, potrivit topului realizat de Ziarul Financiar.
Pentru includerea in clasament, principalele criterii de selectie folosite de ZF au avut in vedere ca cifra de afaceri a societatilor sa se situeze peste 40 de milioane de lei, iar numarul de angajati sa fie mai mare de 30. Au fost excluse din clasament companiile care activeaza in sectoarele serviciilor financiare, al investitiilor financiare si al jocurilor de noroc.
Ocupantul locului al treilea - compania suceveana de prelucrare a lactatelor Dorna - a inregistrat o crestere medie a cifrei de afaceri de peste 111%, valoarea companiei situandu-se la 70-90 de milioane de euro, potrivit unei estimari a ZF. Dorna a fost preluata anul acesta de grupul francez Lactalis. Dorna a incheiat anul trecut cu afaceri de aproape 65 de milioane de lei si un profit net de 105.000 de lei.
Societatea Build Corp din Iasi a urcat pe locul al doilea cu un avans al cifrei de afaceri de aproape 200%. Infiintata in urma cu sapte ani, societatea a incheiat anul trecut cu afaceri de 267,4 milioane de lei si cu un profit de 13,2 milioane de lei. Principalii clienti ai Build Corp sunt dezvoltatorul imobiliar Iulius Group, E.ON Moldova si Grupul Colas de Constructii Feroviare Iasi.
Primul loc in clasamentul celor mai dinamice companii a revenit societatii Anghel NG, activa in sectorul reciclarii metalelor feroase, cu o crestere medie a cifrei de afaceri de 218,8%. Anul acesta, societatea a exportat peste 20.000 de tone de deseuri feroase, principala destinatie fiind Turcia. Compania Anghel NG a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 167,8 milioane de lei si un profit net de 382.600 de lei.
Ratele mari de crestere inregistrate de companiile locale in ultimii ani ridica insa problema sustenabilitatii acestor avansuri, in special din perspectiva surselor de finantare care sa sprijine dezvoltarea.
Criza financiara internationala a limitat si a scumpit accesul companiilor locale la sursele traditionale de finantare asemeni creditelor bancare. In aceste conditii, identificarea si accesul la surse alternative de finantare devin prioritare pentru companiile locale.
Atragerea in actionariat a unui fond de investitii de tip private-equity, listarea pe piata de capital sau atragerea de fonduri europene sunt doar cateva din alternativele la care companiile pot apela pentru extindere si dezvoltare.
"Din estimarile noastre, anumite companii vor avea probleme din cauza limitarii si a scumpirii accesului la credite bancare. Astfel, companiile care isi sprijineau cresterea si dezvoltarea pe finantare vor apela la fondurile de private equity pentru a gasi resursele necesare. Plusul de valoare pe care il aduc fondurile de private equity consta in experienta pe care acestea o detin si care poate imbunatati rezultatele financiare si operationale ale companiei", a spus Cristian Nacu, partener la compania poloneza de investitii private Enterprise Investors.
"Domeniile economice cele mai afectate de criza vor fi cele care sunt conditionate de finantarea bancara precum sectoarele imobiliar, auto sau serviciile. Pe de alta parte, sectoarele mai putin afectate vor fi cele care satisfac nevoile curente, cum ar fi utilitatile si industria alimentara", a spus Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
In luna septembrie, Enterprise Investors a inchis primul fond de venture capital (capital de risc) Enterprise Venture Fund I (EVF I). Acesta este primul fond de venture capital, care cumuleaza active de 100 mil. euro si urmareste investitii intre unul si cinci milioane de euro pe proiect. Tinta sunt companii mici si mijlocii, cu cifra de afaceri pornind de la 5 mil. euro, din zona IT, telecom, media, internet si sectorul tehnologic, dar si din alte domenii, insa doar daca acestea arata un potential mare de crestere.
"Pentru atragerea de investitii din partea fondului de venture capital am primit foarte multe solicitari. Mai exact peste 200 de proiecte care provin din regiunea Europei Centrale si de Est, primite chiar cu cinci luni inainte de lansarea fondului. Din momentul lansarii fondului, in luna septembrie, si pana in prezent, am primit aproximativ 30 de proiecte din sectoare precum IT, comunicatii, retail. Proiecte din care speram sa se concretizeze una sau doua investitii. Insa acum, in contextul crizei financiare, suntem cu mult mai prudenti si selectivi in alegerea proiectelor in care vom investi", a continuat Nacu, de la Enterprise Investors.
Listarea la Bursa de Valori, alaturi de contractarea de fonduri europene sunt alternative viabile de finantare, dar nu sunt insa lipsite de probleme.
Corectiile bursiere au descurajat multi antreprenori sa apeleze la Bursa pentru a face rost de finantare, cu toate acestea "acum este un moment bun de de a lua decizia de listare, avand in vedere timpul necesar intrarii la tranzactionare.
Procesul de listare dureaza un an, dar pregatirea companiei pentru listare poate dura si mai mult. Astfel ca actualele corectii nu trebuie sa reprezinte o piedica in listarea companiei", a spus Oana Nastase, consilier de comunicare la Bursa de Valori Bucuresti.
In conditiile in care finantarea bancara a devenit tot mai scumpa, fondurile europene devin o solutie pentru dezvoltarea afacerilor. "Peste 70% din motivele pentru care nu se acceseaza fondurile structurale nu apartin companiilor, ci tin de autoritatile europene si de cele locale. Birocratia reprezinta aproape o treime din problemele intalnite in gestionarea fondurilor europene", a spus Victor Grigore, director advisory services in cadrul companiei de consultanta si audit KPMG Romania.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO