Eveniment

Tender, fortat de CNVM sa vanda 22% din Ardaf

02.05.2006, 00:00 18

Tender SA, societate controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, negociaza vanzarea unui pachet de 22% din actiunile pe care le detine la compania de asigurari Ardaf Cluj, fiind fortata de reglementarile pietei de capital.

Potrivit acestora, Tender SA trebuie fie sa lanseze o oferta publica de cumparare a tuturor actiunilor pe care nu le detine la Ardaf, fie sa isi diminueze participatia la sub 50%.

Pe Bursa, 22% din Ardaf valoreaza 12 mil. euro.

"Negocierile au inceput la inceputul anului si am avut contacte cu mai multi investitori. Acum au mai ramas cativa, inca nu e hotarat cui vom vinde actiunile. Probabil ca in cateva saptamani vom afla acest lucru", a declarat pentru Ziarul Financiar Tiberiu Tender, vicepresedinte Consiliului de Administratie al Tender SA, societate care detine 70,69% din titlurile Ardaf.

El nu a precizat cu cine negociaza vanzarea pachetului de actiuni. Surse din piata spun ca investitorul care va cumpara pachetul de 22% din Ardaf este grupul austriac Uniqa.

Reprezentantii Uniqa nu au putut fi contactati ieri pentru a confirma aceasta informatie. Austriecii au cumparat la mijlocul anului trecut 27% din Astra Asigurari in cadrul unei tranzactii de 10 mil. euro.

La sfarsitul lunii martie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a obligat Tender SA sa lanseze o oferta publica de preluare a tuturor actiunilor pe care nu le detine la Ardaf, potrivit legislatiei in vigoare.

In decembrie 2002, Tender SA a cumparat un pachet de 17,3% din Ardaf de la SIF Transilvania in cadrul unei oferte de vanzare derulate de SIF. Inainte de oferta Tender detinea 49,5% din compania de asigurari, iar dupa tranzactie a ajuns la o participatie de 66%.

O alternativa la oferta publica de preluare este vanzarea unui pachet de actiuni pentru a-si diminua participatia la sub 50% din capitalul Ardaf. Tender SA a preferat sa vanda.

Luna trecuta, CNVM a aprobat solicitarea societatii de a vinde un pachet de 22% din Ardaf in locul lansarii unei oferte de cumparare.

"In conformitate cu cerintele legii, am solicitat CNVM aprobarea de a instraina un pachet de 22% din actiunile Ardaf, dar negocierile de vanzare au inceput inainte de aceasta solicitare", afirma Tiberiu Tender.

El spune ca pretul pe actiune se va incadra in intervalul de plus sau minus 25% fata de pretul de pe Bursa, adica Tender SA va incasa intre 9 mil. euro si 15 mil. euro pentru 22% din Ardaf. In aceste conditii, Ardaf valoreaza intre 41 mil. euro si 68 mil. euro. Astfel, pretul pe care il va plati cumparatorul pachetului de 22% pentru un euro cifra de afaceri se va situa intre 0,64 euro si 1,05 euro.

Ardaf este listata pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. La o cotatie de 0,381 lei/actiune, capitalizarea companiei se ridica la 54,5 mil. euro (190,7 mil. lei).

Alti actionari ai companiei de asigurari sunt off-shore-ul cipriot Clairmont Holdings (peste 12%) si Raiffeisen Zentralbank Austria (circa 10%). Raiffeisen este actionar al grupului Uniqa.

Ardaf a incheiat anul trecut cu afaceri de 64,5 mil. euro, in crestere cu 45% in euro fata de 2004. Profitul companiei a fost de 100.000 de euro, nivel apropiat de cel inregistrat in 2004. Pentru acest an, Ardaf si-a bugetat afaceri de 98 de mil. euro si un profit de jumatate de milion de euro.

Ovidiu Tender a fost arestat preventiv la inceputul lunii martie in cazul Rafo. Aceste acuzatii nu au nicio legatura cu Ardaf. Recent, Tender a fost scos din arest si internat in spital, din cauza unor probleme cardiace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO