Eveniment

Tariceanu: Ordonanta de modificare a Codului fiscal va fi aprobata saptamana viitoare

18.03.2005, 00:00 16

Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal va fi aprobata de Guvern probabil saptamana viitoare, in forma sa definitiva, dupa ce actul normativ a fost discutat in sedinta de joi in prima lectura, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.


"Propunerile de modificare a Codului fiscal sunt in linie cu ceea ce s-a discutat deja de peste o luna si jumatate - majorarile privind impozitele pe venituri din capital, ale impozitelor pe dobanzi. Exista si o planificare legata de nivelul acestor impozite incepand de la 1 ianuarie 2006, cand ele se vor alinia la cota de 16%", a spus Tariceanu.


El a afirmat ca i-a cerut "insistent" ministrului finantelor, Ionut Popescu, sa elimine, prin acest act normativ, scutirile de la plata accizelor si a taxei pe valoarea adaugata pentru "o gama extrem de larga de produse".


Premierul nu a prezentat detalii in acest sens, precizand doar ca medicamentele nu vor face obiectul unei majorari de TVA, desi decizia de diminuare a cotei reduse, adoptata de fostul Cabinet, a reprezentat "o grava greseala", prin prisma efectelor sale.


"Reducerea TVA la medicamente nu a condus la scaderea preturilor, ci doar la diminuarea veniturilor bugetare", a spus Tariceanu.




TVA in televiziune


Societatile de radio si televiziune, cu exceptia celor publice, ar putea plati TVA, de la 1 iunie 2005, in urma modificarilor care vor fi aduse Codului fiscal, au declarat surse din Ministerul Finantelor Publice citate de Mediafax.


Potrivit surselor citate, ar urma sa fie eliminata si scutirea pentru societatile de difuzare prin cablu a programelor de televiziune, precum si pentru operatiunile care intra in sfera de aplicare a impozitului pe spectacole. In plus, va fi abrogata scutirea de TVA pentru vanzarea de licente de filme sau programe, drepturi de difuzare, abonamente la agentiile internationale de stiri si alte drepturi de difuzare similare, destinate activitatii de radio si televiziune, inclusiv scutirea pentru importul de suporturi materiale pe care sunt inregistrate acestea.


 


Impozit de 20-25% la jocurile de noroc


Veniturile obtinute din jocuri de noroc vor fi impozitate, de la 1 aprilie, cu o cota de 20% pentru valori mai mici de 100 de milioane de lei si cu 25% daca suma castigata depaseste plafonul de 100 de milioane lei, conform surselor citate.


Impozitele pe veniturile din premii, cat si din jocuri de noroc vor fi platite prin retinere la sursa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost obtinute. Obligatia calcularii, retinerii si virarii va reveni platitorilor de venituri.


Vor fi exceptate de la impozitare veniturile din premii si jocuri de noroc, in bani sau in natura, sub valoarea sumei de 6 milioane de lei pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizat de acelasi organizator sau platitor intr-o singura zi. Venitul impozabil se calculeaza prin scaderea din suma castigata a valorii neimpozabile de 6 milioane lei.




Tranzactiile imobiliare, impozitate cu 16% din 2006


PopulaTia va plati, de la 1 aprilie, un impozit de 10% aferent castigului obtinut prin vanzarea unui imobil, cota de impunere urmand sa creasca de anul viitor la 16%, afirma sursele citate.


Firmele vor plati, in urma introducerii cotei unice, un impozit de 16% din profitul obtinut prin vanzarea/ cesionarea proprietatilor imobiliare, fata de 10% in prezent.


Prin modificarile la Codul fiscal propuse de MFP, majoritatea castigurilor realizate de populatie din operatiuni imobiliare vor fi impozitate, insa exista si exceptii.


Astfel, populatia nu va plati nici o taxa pentru profitul rezultat din vanzarea unui spatiu de locuit detinut in proprietate pentru minimum trei ani. Alte venituri neimpozabile din vanzarea proprietatilor sunt cele obtinute prin operatiunile de schimb sau aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale. De asemenea, raman in afara veniturilor impozabile transferul proprietatilor restituite prin lege si imobilele mostenite intre rude pana la gradul patru inclusiv.


Castigul impozabil se va calcula ca diferenta intre pretul de vanzare si o valoare de baza calculata in functie de unul dintre urmatoarele preturi: pretul de achizitie, costul constructiei realizate de contribuabil sau pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobandirii utilizat de Camera Notarilor Publici din circumscriptia in care este situat imobilul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO