Eveniment

Stagnarea remiterilor a dus deficitul extern peste 14% din PIB

Stagnarea remiterilor a dus deficitul extern peste 14% din PIB

Click pentru imaginea intreaga

15.02.2008, 21:21 17

Deficitul de cont curent, cel mai vulnerabil indicator al economiei romanesti, s-a apropiat anul trecut de 16,9 miliarde de euro, in crestere cu 66% fata de 2006, potrivit datelor publicate ieri de Banca Nationala.
Calculat fata de un Produs Intern Brut estimat la 118 miliarde de euro, deficitul extern a fost de 14,3% din PIB, comparativ cu 10,3% din PIB in 2006.
Deficitul reprezinta atat cea mai ridicata valoare absoluta din istorie, cat si cea mai mare pondere in PIB.
Majorarea deficitului extern a fost stimulata si de stagnarea transferurilor curente nete (care cuprind in cea mai mare parte sumele trimise acasa de catre romanii din strainatate), la circa 4,9 miliarde de euro, valoare identica cu cea din 2006.
In ultimii ani, transferurile curente au reprezentat principala contrapondere la cresterea deficitului de cont curent, dar nu au mai reusit sa ajusteze deficitul extern si in 2007. "Valoarea redusa a transferurilor curente reprezinta singura surpriza fata de prognoza noastra. Dupa publicarea datelor privind PIB, probabil ca deficitul contului curent va fi de aproximativ 14% din PIB", a comentat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Anuntul privind deficitul extern record nu a surprins ieri piata valutara. Cursul a avut numai oscilatii marginale, de aproximativ un ban, in jurul valorii de 3,64 lei pentru un euro. "Cifra comunicata este usor peste asteptari. Cum anuntul nu reprezinta de fapt o stire pentru piata, nu ne asteptam la un impact semnificativ asupra cursului", au comentat analistii BRD-SocGen.
Deficitul de cont curent a fost acoperit anul trecut in proportie de numai 42% de investitiile straine directe (care au totalizat 7,07 miliarde de euro), comparativ cu un grad de finantare de 91% a deficitului prin investitii, realizat in 2006.
In acelasi timp, datoria externa pe termen mediu si lung a crescut anul trecut cu 28%, pana la 36,7 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale.
Componenta publica a acestei datorii a scazut cu peste 6%, ajungand la 10,4 miliarde de euro, in timp ce componenta privata a crescut anul trecut cu 40%, pana la 23,2 miliarde de euro.
Depozitele nerezidentilor (constituite in principal din fonduri speculative) au crescut cu 233% anul trecut, de la mai putin de un miliard de euro pana la peste 3,2 miliarde de euro.

A inceput scaderea
Romania a atras anul trecut investitii straine de 7,069 mld. euro, valoare cu aproape 29% mai mica decat cea inregistrata in 2006, potrivit datelor BNR. Firmele straine au acordat subsidiarelor din Romania imprumuturi de 3,82 mld. euro, ceea ce reprezinta peste 54% din volumul investitiilor straine directe atrase in 2007. Restul, respectiv 3,24 mld. euro, reprezinta valoarea profitului reinvestit al companiilor straine. In ceea ce priveste prognozele pentru 2008, acestea indica faptul ca anul acesta va fi al doilea de scadere a nivelului investitiilor straine. Oficialii Agentiei Romane pentru Investitii Straine estimeaza pentru acest an un volum al investitiilor straine directe de 7 mld. euro. Varful investitiilor straine l-a reprezentat anul 2006 cand Romania a inregistrat nivelul record de 9,05 miliarde de euro (inclusiv privatizarea de peste 2 mld. euro a BCR), in crestere cu 74% fata de 2005. (Miruna Lebedencu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO