Eveniment

Stagnare pentru vanzarile de autoturisme in aprilie

Stagnare pentru vanzarile de autoturisme in aprilie

Click pentru imaginea marita

19.05.2008, 19:03 15

Vanzarile de autoturisme au crescut cu 0,6% in aprilie, dupa ce in martie piata a inregistrat o scadere de 7,1%, cauzata inclusiv de reducerea productiei de la Craiova. Vanzarile de autoturisme din primele patru luni ale acestui an au inregistrat o scadere a ritmului de crestere la 9,1% fata de anul trecut cand a fost 23% si un volum de 90.594 de unitati, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
In acelasi timp, numarul autoturismelor noi inmatriculate a crescut cu peste 17%, la 96.981 de unitati.
La nivelul lunii aprilie, vanzarile de autoturisme s-au apreciat cu 0,6%, dupa ce la nivelul lunii martie volumul acestora a scazut cu 7,1%. In primele doua luni ale anului ritmul de crestere a fost de 37,6% in ianuarie si 21% in februarie, evolutie sustinuta in primul rand de comenzile inregistrate in ultimele luni ale lui 2007, potrivit declaratiilor anterioare ale vicepresedintelui APIA, Brent Valmar.
Vanzarile totale de autovehicule s-au apreciat in primele patru luni cu 13,9%, la 97.311 de unitati, ritm de crestere al pietei sub cel de 23% inregistrat in 2007, dar apropiat de estimarile APIA emise la inceputul acestui an, de 5-10%. Vanzarile autoturismelor autohtone au inregistrat in aprilie o scadere de 20%, la un nivel de 6.872 de unitati, in conditiile in care Dacia a vandut cu 10% mai putin, in timp ce Daewoo a vandut cu peste 1.000 de masini mai putin, la un nivel de 601 de unitati.
Importurile de autoturisme, care in 2007 au crescut cu aproape 50%, s-au apreciat in intervalul ianuarie-aprilie cu 18,3%, crestere datorata in principal vanzarilor din primele doua luni ale anului, in martie si aprilie cresterea fiind de 4,4%, respectiv 12,8 procente. Cel mai bine vanduta marca de import s-a mentinut Skoda cu 8.270 de unitati, in crestere cu peste 16% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce Renault, cu toate ca a inregistrat o scadere a vanzarilor de 3,8%, a urcat pe locul doi, dupa ce in primul trimestru ocupa pozitia a patra.
Segmentul cu cea mai ridicata crestere in primele patru luni a fost cel al SUV-urilor, de peste 47,2% cu 6.286 de unitati comercializate, ceea ce reprezinta aproape 10% din totalul autoturismelor de import comercializate in intervalul ianuarie-aprilie.
Cea mai mare scadere a fost inregistrata de segmentul monovolumelor, de aproape 6% la un total de 864 de unitati. Vanzarile modelelor de clasa mica au inregistrat un declin de 3,5%, la un volum de 18.592 de unitati, scaderi importante de 15% respectiv 12,7% fiind notate atat de Renault Clio, cel mai bine vandut model din segment cu 3.597 de unitati, si de Skoda Fabia. Singurul model din top trei care a inregistrat cresteri a fost Ford Fiesta, in timp ce Peugeot 206, model aflat in productie de zece ani, a punctat un avans de peste 40% fata de acelasi nivel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Scaderile cele mai puternice din segment, de 29,2%, respecitv 29,6% au fost punctate de modelele Chevrolet Aveo, unul din principalii concurenti ai lui Logan Sedan, dar si de VW Polo, model ajuns aproape de finalul carierei. Cel mai nou model lansat in segmentul mic este Mazda2, dar care a inregistrat in primele patru luni vanzari de 282 de unitati, adica de aproape sapte ori mai scazut decat cele ale Skodei Fabia.
Clasa compacta a inregistrat o crestere de peste 35%, la 28.054 de unitati, ritm de trei ori mai accelerat decat cel inregistrat de importuri. Cel mai bine vandut model compact a fost a fost Skoda Octavia II, cu 3.515 de unitati.

Pana la Sandero, Dacia pierde cota de piata
Cota de piata a constructorului autohton Dacia a scazut in primele patru luni ale anului la un nivel de 25,8%, fata de cea de 28,4% detinuta in aceeasi perioada din 2007. Cu toate acestea, vanzarile de autovehicule au inregistrat o usoara crestere, de 4%, fata de perioada ianuarie - aprilie 2007, pana la un nivel de 28.602 de autovehicule. "Vanzarile Dacia au stagnat in primele patru luni pe fondul anuntarii programului "Rabla", dar si a noului Sandero", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia. In ceea ce priveste vanzarile de autoturisme ale Dacia, acestea au urcat cu 1,8% in primele patru luni ale anului, la un volum de 25.890 de unitati. Cresterea s-a datorat in principal modelului Logan MCV, ale carui vanzari s-au apreciat cu peste 35%. Dacia a anuntat ca va incepe livrarile modelului Sandero la finele lunii iunie la un pret care nu va trece de 9.500 de euro. Cu toate ca vanzarile Dacia nu au crescut semnificativ, productia de la Mioveni s-a apreciat cu aproape 17%, la un total de 80.060 de autovehicule, majoritatea fiind destinate exportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO