Eveniment

Societatile de privatizat scapa de datorii

16.12.2002, 00:00 7

Societatile cu capital majoritar de stat, aflate sub autoritatea Ministerului Industriei si Resurselor, vor aproba amanarea la plata a penalitatilor si majorarilor de intarziere, aferente serviciilor de furnizare a energiei electrice si termice si a gazelor naturale, pentru societatile aflate in proces de privatizare, cu conditia ca acestea sa achite datoriile aferente perioadei pentru care au fost calculate respectivele penalitati.
Guvernul a aprobat normele metodologice pentru stabilirea conditiilor si criteriilor de reglementare a unor datorii ale societatilor aflate in proces de privatizare, reprezentand penalitati si majorari de intarziere aferente serviciilor de furnizare a energiei electrice, gazelor naturale si energiei termice.
Normele metodologice reglementeaza modul in care regiile autonome, companiile nationale, societatile nationale si cele comerciale cu capital majoritar de stat, de sub autoritatea Ministerului Industriei, vor aproba amanarea la plata, pe o perioada de pana la 10 ani, a penalitatilor si majorarilor de intarziere aferente acestor servicii, calculate pana la 31 decembrie 2001, cu conditia achitarii debitelor datorate la data de 1 ianuarie 2002.
Analiza cererii de solicitare a amanarii la plata a penalitatilor si majorarilor de intarziere se face in baza punctajului obtinut de debitor, stabilit pe baza criteriilor de performanta economico-financiara si de disciplina financiara.
In functie de importanta privatizarii agentului economic in strategia APAPS, debitorul va primi cel mult 20 de puncte si va putea primi alte puncte, calculate in functie de raportul intre nivelul majorarilor si penalitatilor de intarziere acumulate pana la 31 decembrie 2001 si nivelul facturilor pentru anul 2001.
Astfel, se vor acorda 30 de puncte daca raportul este mai mic de 50%, 20 de puncte daca raportul este cuprins intre 50% si 75% si 10 puncte daca raportul este cuprins intre 75% si 100%.
Debitorul va beneficia de 20 de puncte daca vechimea sa este mai mare de 10 ani, 15 puncte daca vechimea este cuprinsa intre 5 si 10 ani, de 10 puncte cand vechimea este cuprinsa intre 2 si 5 ani, respectiv 5 puncte in cazul in care vechimea este mai mica de 2 ani.
Numarul de ani pana la care poate fi amanata plata penalitatilor si majorarilor de intarziere se va stabili conform punctajului obtinut pe baza criteriilor de analiza. Astfel, va fi acordata o perioada de amanare la plata de 5 ani pentru 30-50 de puncte, de 7 ani pentru 51-70 de puncte si de 10 ani pentru 71-100 de puncte. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO