Eveniment

Şeful OpenAI, care deja încercă să dezvolte o inteligenţă artificială de nivel uman, are o nouă mare ambiţie: să remodeleze de la zero industria globală de chip-uri şi AI. Sam Altman urmăreşte investitori, inclusiv din Emiratele Arabe Unite, pentru un proiect care ar putea necesita până la 7.000 de miliarde de dolari

Şeful OpenAI, care deja încercă să dezvolte o...

Autor: Ştefan Stan

09.02.2024, 11:32 229

Sam Altman, cofondatorul OpenAI, încerca deja să dezvolte o inteligenţă artificială de nivel uman. Acum are o altă mare ambiţie: strângerea a mii de miliarde de dolari pentru a remodela industria globală a semiconductorilor, scrie WSJ. 

Directorul executiv al OpenAI se află în discuţii cu investitori, inclusiv cu guvernul Emiratelor Arabe Unite, pentru a strânge fonduri pentru o iniţiativă tehnologică extrem de ambiţioasă, care ar stimula capacitatea mondială de construcţie de cipuri, ar extinde capacitatea de a alimenta inteligenţa artificială, printre altele, şi ar costa câteva trilioane de dolari, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Proiectul ar putea necesita strângerea unei sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 de miliarde de dolari, a declarat una dintre aceste persoane.

Planurile de strângere de fonduri, care se confruntă cu obstacole semnificative, au ca scop rezolvarea constrângerilor în calea creşterii OpenAI, inclusiv a penuriei de cipuri AI scumpe necesare pentru a antrena modele lingvistice de mari dimensiuni care stau la baza unor sisteme AI precum ChatGPT. Altman s-a plâns deseori că nu există suficiente cipuri de acest tip - cunoscute sub numele de unităţi de procesare grafică sau GPU - pentru a alimenta căutarea OpenAI pentru inteligenţa generală artificială, pe care o defineşte ca fiind sisteme care sunt, în general, mai inteligente decât oamenii.

O astfel de sumă de investiţii ar eclipsa dimensiunea actuală a industriei mondiale a semiconductorilor. Vânzările globale de cipuri au fost de 527 de miliarde de dolari anul trecut şi se preconizează că vor creşte la 1.000 de miliarde de dolari anual până în 2030. Vânzările globale de echipamente de fabricare a semiconductorilor - utilajele costisitoare necesare pentru funcţionarea fabricilor de cipuri - au fost anul trecut de 100 de miliarde de dolari, potrivit unei estimări a grupului industrial SEMI.

Sumele despre care a discutat Altman ar fi, de asemenea, extrem de mari după standardele de strângere de fonduri corporative - mai mari decât datoria naţională a unor economii globale majore şi mai mari decât fondurile suverane gigantice.

Anul trecut, totalul emisiunilor de datorii corporative din SUA a fost de 1.440 de miliarde de dolari, potrivit Securities Industry and Financial Markets Association. Capitalizarea de piaţă combinată a Microsoft şi Apple, cele două întreprinderi cu cea mai mare valoare din SUA, este de aproximativ 6 trilioane de dolari.

Discuţiile privind strângerea de fonduri sunt cel mai recent exemplu de planuri ambiţioase ale lui Altman care urmăresc să schimbe lumea. Pe lângă faptul că a dat startul revoluţiei AI generative la sfârşitul anului 2022 cu lansarea publică a ChatGPT de către OpenAI - un prim pas în efortul său de a construi o inteligenţă artificială la nivel uman -, el a investit masiv în startup-uri care au ca scop producerea de energie ieftină din fuziune nucleară şi prelungirea duratei de viaţă a oamenilor cu un deceniu.

Energia intră, de asemenea, în noile planuri de strângere de fonduri ale lui Altman, deoarece instalaţiile de inteligenţă artificială consumă cantităţi enorme de energie electrică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO