Eveniment

S&P a revizuit in scadere sansele aparitiei unei recesiuni

05.08.2008, 20:16 26

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a revizuit ieri in scadere sansele aparitiei unei recesiuni economice in Romania, de la 35 - 50%, la 25 - 40% si a incadrat sistemul bancar romanesc in "grupa de risc sapte", cu o treapta peste evaluarea anterioara.
Analistii Standard&Poor's au modificat estimarile privind incidenta activelor problematice din sistemul financiar si au incadrat riscul legat de o recesiune la 25 - 40%, comparativ cu varianta anterioara, de 35 - 50%, potrivit agentiei.
"Imbunatatirea privind sectorul bancar reflecta ritmul bun de crestere si de profitabilitate, dupa mai multi ani de majorari sanatoase si de acumulare de capital in economie. Intrarile masive de capital strain din sectorul bancar au creat o baza solida pentru accelerarea creditarii", spun analistii.
Revizuirea reflecta, de asemenea, gradul din ce in ce mai ridicat de penetrare a sectorului bancar si imbunatatirile tehnologice din acest domeniu. Analistii noteaza ca aceasta evolutie a fost determinata in mare masura de importul de tehnologie occidentala, a convergentei cu cerintele UE si a implementarii principiilor Basel II.
"In pofida acestor imbunatatiri, riscurile din sectorul bancar din Romania sunt mai ridicate decat in alte state din regiune, precum Bulgaria, Croatia, Ungaria, Lituania si Polonia. Acest lucru este generat de acumularea de dezechilibre economice, de efectele negative ale tensiunilor financiare internationale, deteriorarea flexibilitatii, ca urmare a volumului limitat de depozite atrase, gradul ridicat de dependenta fata de capitalul bancilor-mama si de cadrul de reglementare inca slab, dar care face progrese", noteaza agentia.
Sectorul bancar romanesc ramane puternic concentrat in jurul primelor banci in functie de active si este dominat de investitori straini, tocmai aceasta ultima caracteristica urmand sa contribuie la mentinerea unui calitati ridicate a acestui domeniu. "Cadrul de reglementare al BNR a oferit un mecanism mai bun de administrare a unor eventuale riscuri sistemice", spun analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO