Eveniment

Romalimenta anticipeaza scumpiri si falimente dupa adoptarea legii evaziunii

Sorin Minea, presedintele patronatului industriei alimentare - Romalimenta

Sorin Minea, presedintele patronatului industriei alimentare - Romalimenta

26.05.2010, 23:44 18

Ordonanta de combatere a evaziunii fiscale, care urma sa treacaaseara prin Guvern, ii nemultumeste pe reprezentantii oamenilor deafaceri care anticipeaza scumpirea alimentelor si falimente masivein industrie.

Legea, daca va fi aprobata, va duce la scumpirea alimentelor cu7-15%, a bauturilor cu pana la 15% si la falimente masive inindustria alimentara, spune Sorin Minea, presedintele patronatuluiindustriei alimentare - Romalimenta. "Noi sustinem o ordonanta caresa combata evaziunea fiscala, dar nu una precum cea actuala, careduce la scumpiri, la inchideri de firme, care nu combate evaziunea,dar in schimb distruge piata alba", a declarat Minea.

Proiectul ordonantei de urgenta pentru combaterea evaziuniifiscale prevede ca achizitiile intracomunitare de cereale, legume,fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii voravea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasiproduse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa,respectiv la beneficiar.

Minea sustine ca imbinarea taxarii inverse cu incasarea TVA lafrontiera pentru comertul intracomunitar este o greseala. "In acestfel, tot ce este productie nationala va disparea. Produsele dincarne, unde materia prima se importa in proportie de 70%, pestelesi fructele de mare importate in proportie de 90%, precum silegumele si fructele care se importa in proportie de 60%, dar si oserie de alte alimente, se vor scumpi cu 7-15%", a spus Minea.

Nu de aceeasi parere este Aurel Popescu, presedintelePatronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si ProduseFainoase, Rompan, care sustine ca economia neagra se va reduce."Pana acum o moara vindea faina unei fabrici de paine faradocumente pentru a-si insusi TVA-ul. Acum nu va mai avea ce sa furesi nu-si va mai asuma riscul de a lucra fara acte. In acest felbaza de impozitare va fi mai mare, vor iesi la lumina companii carenu vor mai fi nevoite sa dea TVA-ul la stat, ci doar vor platiimpozit pe profit si vor merge catre magazine cu documente legale.Estimam ca piata neagra se va diminua cu cel putin 30%", spunearecent Popescu.

Minea, de la Romalimenta, a mai spus ieri ca reducerea numaruluide antrepozite de depozitare, propusa in legea pentru combatereaevaziunii, va face ca firme foarte mari importatoare sa isi muteantrepozitele in Bulgaria si Ungaria. Opinia sa a fost intarita decea a directorului general al Patronatului Vinului si Viei dinRomania, Ovidiu Gheorghe, care sustine ca masura prin care tuturorantrepozitelor fiscale care au o datorie mai mare de 60 de zile lise revoca autorizatia va conduce la inchiderea unui numarsemnificativ de societati.

Guvernul a mai propus o acciza de 100 euro/hl de produs labauturile fermentate altele decat bere si vin, precum cidrul sibauturi fermentate din fructe, si va majora acciza cu 100 euro, la165 euro/hl, la produsele intermediare, care fac parte din aceeasicategorie, dar au o mai mare alcoolemie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO