Eveniment

Pwc: La anul, salariile vor creste la fel ca in 2007

Pwc: La anul, salariile vor creste la fel ca in 2007

Click pentru imaginea marita

06.12.2007, 18:21 14

"Estimam ca salariile vor creste anul viitor cu aceeasi intensitate ca si anul acesta. Pentru angajatori, aceasta nu este o veste buna. De asemenea, partea variabila a salariilor va creste anul viitor. Cat priveste beneficiile, vom asista la introducerea unora noi, cum ar fi planurile de pensii private", a declarat ieri Ruxandra Stoian, director HR Services in cadrul PricewaterhouseCoopers.
In primele noua luni ale acestui an, salariul mediu net a crescut cu 30% in euro.
Daca anul acesta salariile pentru pozitii de top management au avansat cu 20-30%, anul viitor, marjele de crestere pentru astfel de joburi vor fi cuprinse intre 10 si 15% spune si Mihaela Damian, partener si asociat al firmei de executive search Stanton Chase Romania. "Salariile directorilor de fabrica ar trebui sa creasca anul viitor, intrucat aceasta zona de management a fost neglijata la capitolul cresteri salariale. In acelasi timp, asteptarile angajatorilor sunt foarte mari de la aceste pozitii", apreciaza Damian.
In viziunea reprezentantilor firmei de consultanta in resurse umane Mercer, salariile pe pozitii necalificate vor creste in acest an cu 25%, ca urmare a majorarii valorii salariului minim pe economie.
"Realitatile de pe piata fortei de munca au determinat ca bugetele salariale pentru 2008 sa fie cu aproximativ doua puncte procentuale mai mari decat cele estimate in 2006 pentru 2008", spune Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant pe piata locala al Mercer.
Mai mult, ea adauga ca lipsa specialistilor in anumite domenii aflate in continua dezvoltare (IT, retail, asigurari etc.) va duce la o crestere artificiala, necorelata cu competenta, a salariilor din aceste industrii.
Dincolo de aceste salturi salariale, este de asteptat ca angajatorii sa rafineze pachetele de compensatii si beneficii in cursul anului viitor, pensiile facultative putand fi beneficiul cu o intrare puternica in pachetele salariale.
In prezent, salariul fix detine o pondere de 70% in pachetul salarial, iar beneficiile 10%. Restul este reprezentat de beneficii financiare variabile.
Potrivit legii, orice angajator poate contribui in beneficiul salariatilor sai la fondurile de pensii facultative.
Decizia finala apartine insa angajatului, care poate chiar refuza acest beneficiu. In schimb, el poate decide sa contribuie si la fondul de pensii oferit de angajator. Contributia totala nu poate insa depasi 15% din veniturile brute realizate.
Pensiile facultative beneficiaza si de o deducere fiscala, a mai spus Ruxandra Stoian, de cate 200 de euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. "Deductibilitatile nu sunt mari, dar este totusi vorba de un inceput", a precizat ea.
O alta tendinta pe piata salariala a anului viitor ar putea fi si cresterea ponderii in pachetul de beneficii pe termen lung a planurilor de acordare de actiuni pentru management sau angajatii-cheie.
Salariul nediu net pe economie a ajuns in luna octombrie la 323 de euro (1.084 de lei), cu 31% mai mult decat in luna similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica.
Comparativ cu luna septembrie, salariul mediu net a urcat in octombrie cu 4,2% in termeni nominali, respectiv cu 3,2%, excluzand influenta inflatiei, cresteri semnificative fiind consemnate in sistemul sanitar, invatamant si in administratia publica.
In luna octombrie, cele mai mari salarii le-au primit angajatii din transporturi aeriene care au plecat acasa cu 2.786 de lei (832 de euro), surclasandu-i astfel pe salariatii din banci, liderii obisnuiti ai topului celor mai mari salarii din economie.
Acestia au inregistrat in octombrie o scadere de 17% a veniturilor fata de luna anterioara pana la 2.622 de lei (783 de euro).

Plus 16% pentru afacerile comerciantilor
Afacerile comerciantilor (cu exceptia celor din domeniul auto) au inregistrat in octombrie o crestere de 15,9% fata de aceeasi luna a anului trecut pe fondul majorarii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun cu 37,8%, potrivit INS. In acelasi timp, afacerile companiilor care comercializeaza autovehicule si carburanti au urcat cu 4,7% in octombrie 2007 fata de aceeasi luna a anului trecut in conditiile in care vanzarile de carburanti s-au majorat cu 41,4%. Fata de luna septembrie, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut in octombrie cu 13,7%. La nivelul primelor zece luni ale anului, cifra de afaceri a comerciantilor (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a inregistrat o crestere cu 17,1% fata de aceeasi perioada din 2006, sustinuta atat de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (+27,3%), cat si de vanzarea de produse nealimentare (+7,6%). Afacerile dealerilor auto si ale retelelor de benzinarii au crescut cu 25,3%, pe fondul vanzarilor mai mari de carburanti (+54,1%). In ceea ce priveste firmele din domeniul serviciilor, cifra lor de afaceri a inregistrat in octombrie o usoara crestere, de 0,2% comparativ cu octombrie 2006, de cresteri mai importante beneficiind hotelierii (+29,2%).

Crestere peste media anuala a productiei industriale
Productia industriala a inregistrat in luna octombrie o crestere de 5,9% fata de aceeasi luna a anului trecut, ritm de crestere care depaseste usor media anuala de 5,7%. Potrivit Institutului National de Statistica, comparativ cu luna precedenta, productia industriala a urcat in octombrie cu 6,3%, sustinuta de toate cele trei sectoare industriale, respectiv industria extractiva (+2%), industria prelucratoare (+6,3%) si energia electrica si termica, gaze si apa (+13,3%). Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+18,1%), industria bunurilor de capital (+15,2%), industria bunurilor intermediare (+9%) si industria energetica (+4,7%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 2,5%. In primele zece luni, productia industriala a crescut, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 5,8%, evolutie sustinuta in principal de avansul industriei prelucratoare. Cresterea industriei prelucratoare a fost de 6,8%, iar cea a industriei extractive de 0,2%. Energia electrica si termica, gaze si apa a scazut cu 1,3%. "Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+8,9%), industria bunurilor intermediare (+7,5%), industria bunurilor de uz curent (+7,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,6%). Industria energetica a scazut cu 2%", potrivit INS.

48.000 de autorizatii de constructii eliberate in zece luni
In luna octombrie au fost eliberate 5.115 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, cu 11,2% mai putine decat in luna anterioara, dar cu 15,1% mai multe fata de octombrie 2006. Mai mult de jumatate din autorizatiile obtinute in octombrie, respectiv 58,5%, au fost acordate in mediul rural. "Comparativ cu luna septembrie 2007, s-au produs schimbari in structura pe medii, in sensul scaderii ponderii in mediul rural si cresterii in mediul urban", potrivit Institutului National de Statistica. De altfel, dezvoltarea sectorului imobiliar in zona rurala reprezinta principalul element care a determinat cresterea numarului de autorizatii de constructie. De la inceputul anului si pana la finele lui octombrie a acestui an au fost eliberate 48.015 autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 18,4% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.
In toate regiunile de dezvoltare s-au inregistrat cresteri, cele mai importante localizandu-se in Bucuresti-Ilfov( +1.387 de autorizatii ), Sud-Muntenia
(+1.236 de autorizatii ), Nord-Vest (+987 de autorizatii ), Vest (+961 de autorizatii ) si Nord-Est (+810 autorizatii). Valoarea lucrarilor de constructii realizate in octombrie s-a majorat fata de septembrie cu 14,1% si cu 35,5% fata de octombrie 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO