Eveniment

Productivitatea muncii este în creştere. Cât va continua trendul?

Productivitatea muncii este în creştere. Cât va continua trendul?

Autor: Mihaela Claudia Medrega

14.12.2010, 23:56 179

Situaţia s-a schimbat faţă de anii de boom, când salariileînregistrau creşteri de 20-25% anual, devansând câştigurile deproductivitate, iar economiştii avertizau că o astfel de creştere asalariilor este doar "iluzorie", întrucât alimentează presiuniinflaţioniste.

"Productivitatea muncii a înregistrat o revenire la o tendinţăpozitivă, de 1,6% în trimestrul al doilea din 2010 faţă de aceeaşiperioadă de anul trecut, iar în al treilea trimestru din acest an aajuns la o creştere de 1,9%", a declarat Vergil Voineagu,preşedintele Insitututului Naţional de Statistică.

El a menţionat că evoluţia productivităţii muncii a fost destulde fluctuantă, de la niveluri pozitive ridicate, cum a fost cel dinîn trim. III 2008 de 10,7%, la reduceri constante începând cutrimestrul I din 2009 până în trimestrul I din 2010.

Raportul dintre productivitate şi salarii este foarte important,reprezentând o corelaţie fundamentală într-o economie eficientă,competitivă.

Din primul trimestru al anului 2009 productivitatea muncii s-adiminuat continuu, atingând cea mai abruptă scădere în trimestrultrei din 2009, de 6,2%. Productivitatea reală pe oră marchează înprincipiu aceeaşi evoluţie ca şi productivitatea reală pe persoanăocupată, a mai spus Voineagu.

Populaţia ocupată este singurul indicator ce indică potenţialuluman al forţei de muncă ocupate ce poate fi utilizat ladeterminarea productivităţii sociale a muncii ca raport între PIBşi populaţia ocupată.

În ceea ce priveşte structura populaţiei ocupate, România seaflă pe primul loc în Europa în privinţa ponderii persoanelor carelucrează "pe cont propriu" în agricultură, în timp ce după pondereasalariaţilor în totalul populaţiei ocupate se plasează pepenultimul loc în Europa, devansând doar Grecia.

Ponderea salariaţilor în total populaţie ocupată a scăzut întrimestrul al doilea cu trei puncte procentuale faţă de primeletrei luni, la 67,4%, potrivit celor mai recente date ale INS.Astfel, România se plasează astfel pe penultimul loc din Europa,înaintea Greciei, şi cu 16,5 puncte sub media Uniunii Europene, de83,9%.

De la finele anului trecut, ponderea salariaţilor în totalpopulaţie ocupată a scăzut constant, de la 70,7% în trimestrulpatru la 70,5% în primele trei luni, în timp ce proporţianon-salariaţilor din agricultură a avut creşteri continue.

Ponderea non-salariaţilor din agricultură (în principallucrători pe cont propriu şi lucrători familiali neremuneraţi) eraîn al doilea trimestru de 26,8%, cea mai mare din Europa, şi cumult peste media UE de 3,5%. La finele primului semestru din acestan, 5,8% din populaţia ocupată era reprezentată de persoanenesalariate cu activităţi în afara sectorului agricol.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) afost de 60,1% în perioada menţionată, România fiind printre ţărilecu valori sub media UE, de 64,3%.

"Ţin să vă reţin mai mult atenţia asupra acestui indicatorpentru că mi se pare ca fiind unul dintre cei unde situaţiaRomâniei comparativ cu alte ţări vădeşte o discrepanţă în sensnegativ îngrijorătoare şi unde cred că trebuie concentrată atenţiafactorilor decizionali", a spus Voineagu.

Valorile cele mai mari ale ratei de ocupare sunt înregistrate înOlanda (76,3%), Danemarca (74,1%), Suedia (72,9%), Austria (71,4%)şi Germania (71%).

În ceea ce priveşte evoluţia câştigurilor salariale medii lunarenete în perioada 2009 - 2010, acestea s-au caracterizat, înprincipal, prin scăderi de la o lună la alta, cu excepţia lunilorîn care s-au acordat, conform legislaţiei, premii anuale şi premiiocazionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO