Eveniment

Producatorii de medicamente schimba strategia

18.10.2005, 20:36 39

Confirmarea prezentei virusului gripei aviare pe teritoriul Romaniei a determinat o crestere semnificativa a cererii pentru medicamente specifice, motiv pentru care unii producatori au decis sa intre si pe acest segment al pietei.

Compania farmaceutica britanica GlaxoSmithKline, liderul pietei farmaceutice romanesti, va introduce pe piata incepand cu sfarsitul acestei luni doua medicamente destinate preventiei si tratamentului gripei.

"Pana la sfarsitul lunii vom aduce pe piata vaccinul antigripal Fluarix, medicament care este inregistrat deja pe piata romaneasca. Am urgentat procedurile specifice, avand in vedere situatia din Romania referitoare la virusul gripei aviare. Stocul de Fluarix va fi de aproximativ 250.000 de doze. Probabil ca vom primi si cateva mii de doze repartizate initial unor alte piete din regiune", a precizat Liana Rusu, PR manager al GSK.

Pe piata vaccinurilor antigripale sunt deja prezente companiile Sanofi-Aventis, cu produsul Vaxigrip, si Solvay, care comercializeaza Influvac. Vaxigrip a fost prezent pe piata incepand cu luna septembrie a acestui an. Pe acelasi segment al pietei este prezent si vaccinul antigripal realizat de Institutul Cantacuzino sau vaccinuri homeopate, ce nu sunt injectabile. Consumul de vaccinuri antigripale anul trecut a fost de aproape 3 milioane de doze.

Vaccinurile antigripale au un termen de valabilitate mai mic de 12 luni, astfel incat produsul este disponibil doar in "sezonul de gripa".

GSK a decis sa introduca pe piata romaneasca si un tratament antigripal Relenza, competitorul celebrului Tamiflu produs de Hoffmann la Roche, a doua companie farmaceutica din piata romaneasca. Reprezentantii Hoffmann la Roche nu au putut fi contactati.++

"Atat vaccinurile, cat si tratamentele antigripale sunt supuse aceluiasi regim, repartitiile facandu-se centralizat, la nivel de grup", a mai spus reprezentantul GSK.Aceasta categorie de produse intra in categoria medicamentelor etice, pentru a caror eliberare necesita prescriptie medicala.

Farmaciile au epuizat in mai putin de doua saptamani stocurile de vaccinuri antigripale pentru intreg sezonul septembrie - decembrie.

Compania Hoffmann la Roche a anuntat ieri ca va dona Romaniei 2.400 de doze de Tamiflu, medicamentul urmand sa fie utilizat pentru protejarea angajatilor directiilor sanitar-veterinare care vin in contact cu pasarile infectate. alexandru.cherchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO