Eveniment

Procurorii resping suspiciunile de tergiversare a cazului FNI

25.06.2004, 00:00 15

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a apreciat ieri ca nu se poate vorbi despre tergiversari ale anchetei in cazul FNI, avand in vedere volumul de munca presupus de expertizele financiare cerute de instanta si numarul mare de parti care trebuie instiintate cu privire la deciziile din dosar.
Parchetul facut aceste precizari dupa ce reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, a afirmat ca anchetele in cazurile de frauda financiara - precum cazul FNI - progreseaza foarte incet, desi cadrul legal din Romania privind combaterea fraudelor financiare si spalarea banilor este adecvat.
Parchetul spune ca aceasta lucrare este deosebit de complexa, prin volumul mare al activitatilor pe care le presupune: determinarea prejudiciului total cauzat partilor civile si in parte, pentru fiecare din cei 260.000 de investitori, consultarea unui numar foarte mare de acte financiar-contabile si bancare in care este cuprinsa activitatea fondului si a societatilor legate de acesta pe perioada 1995 - 2000. De altfel, durata de efectuare a acestei expertize (mai mult de un an) a determinat instanta sa dispuna restituirea cauzei la Parchet.
O alta dificultate careia procurorii si expertii desemnati sa efectueze expertiza contabila au fost nevoiti sa-i faca fata se leaga de faptul ca a trebuit reconstituita baza de date a societatii de administrare a fondului (Sov Invest), baza distrusa imediat dupa prabusirea fondului.
Pe de alta parte, la 19 aprilie 2003, s-a dispus ca Ministerul Finantelor si BNR sa efectueze controale de specialitate la 33 societati comerciale in care a figurat ca administrator sau actionar majoritar inculpatul Sorin Ovidiu Vintu, controale care au fost finalizate de banca in februarie 2004, iar de minister abia in mai 2004, precizeaza sursa citata.
Reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, a afirmat, miercuri, ca "in acordul stand-by din anul 2000, Guvernul s-a angajat sa intreprinda actiuni rapide impotriva responsabililor de prabusirea FNI. Dupa patru ani, ancheta nu a produs inca nici un rezultat". La randul sau, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Mihai Bogza a afirmat ca banca centrala este "ingrijorata de evolutia anchetei privind FNI", intrucat nepedepsirea vinovatilor submineaza increderea in sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO