Eveniment

"Primul Sloz" e doar pentru marii latifundiari: Agricultorii castiga mai putin decat daca ar vinde la negru

15.07.2009, 00:00 27

Agricultorii vor suporta toate costurile programului prin care pot lua credite de la banci, prin intermediul unor certificate de garantare, de la cele de transport si depozitare pana la contributia la Fondul de Garantare.
Toti acesti bani, plus dobanda pentru creditul luat, ii determina pe fermieri sa se gandeasca de doua ori daca sa apeleze la programul „Primul siloz" sau daca sa continue activitatea obisnuita - vanzarea la negru.
„Ne cer sume prea mari la depozitare. Nu ne mai ramane mai nimic", a declarat pentru ZF Silviu Dumitru din judetul Dolj, care a postat un anunt pe site-urile de specialitate pentru a-si vinde productia de cereale.
Costurile de depozitare ajung la 2 euro/tona pe luna, potrivit Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (Rompan), iar pe langa aceasta, agricultorul trebuie sa dea 0,5% din valoarea semintelor depozitate, bani care merg la Fondul de Garantare. „Guvernul a alocat 10 milioane de euro pentru acest program, pe care trebuie sa-i restituim. Ne vom crea propriul fond, din cei 0,5% din valoarea cerealelor depuse de agricultori. Producatorul trebuie sa suporte tot, dar este singurul mod de a revitaliza piata si de a elimina evaziunea fiscala", crede Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor.
Micii fermieri spun ca prefera sa-si vanda produsele imediat dupa recoltare, chiar daca la preturile practicate acum abia isi mai pot acoperi cheltuielile de infiintare a culturilor.
Spre exemplu, un agricultor care produce 200 de tone de grau, daca l-ar vinde in prezent pe piata neagra la un pret de 80 de euro pe tona, ar incasa 16.000 de euro. In schimb, daca alege sa il depoziteze timp de un an intr-un siloz autorizat, va plati 4.800 de euro cheltuieli de depozitare, 100 de euro ca aport la Fondul de Garantare si va putea lua un credit de 14.000 de euro de la banca, in conditiile in care valoarea produsului este evaluata la 20.000 de euro (un pret de 100 euro/tona, cat spun autoritatile ca este pretul graului in prezent). La aceste costuri se adauga cheltuielile cu dobanda, care ajung la 840 de euro pe an, la o dobanda de 6%. Cheltuielile totale ajung la aproape 6.000 de euro.
„Programul este pentru marii latifundiari, pentru ca faci bani daca ai bani. Dobanzile sunt mari, iar mie nu-mi garanteaza nimeni ca urmatorul an voi avea recolta buna si nici ca productia de anul acesta nu va avea un pret slab", spune Cosmin din Timis, care a scos la vanzare 150 de tone de porumb pe care vrea sa il vanda cu 140 de euro fara TVA.
Ministerul Agriculturii a comandat 10.000 de certificate de depozit, gandindu-se ca programul inaintat de Guvern va atrage agricultorii din asociatii sau marii fermieri ai Romaniei. „Numeric, sunt multi agricultori care pot fi interesati de acest program, in jur de doua-trei milioane. Suprafata pe care acestia lucreaza este insa mica - 25% din totalul suprafetei agricola", spune Matei.
 

Model de calcul
La depozit
Pentru 200 de tone de grau al carui pret ajunge la 100 euro/tona (pretul estimat la care ar vinde agricultorul graul dupa un an de depozitare).
Valoarea graului: 20.000 de euro
Cheltuieli de depozitare pe 12 luni: 4.800 de euro
Aport la Fondul de Garantare: 100 de euro
Credit maxim de la banca: 14.000 de euro
Dobanda pe un an*: 840 de euro
* estimata la 6%

Vanzare la negru
Pentru o cantitate de 200 de tone de grau al carui pret ajunge la 80 euro/tona (pretul la care se vinde graul pe piata neagra in prezent).
Valoarea graului: 16.000 de euro
Cheltuieli de transport: 0
Cheltuieli de depozitare: 0
Aport la Fondul de Garantare: 0
Dobanda la credit: 0  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO