Eveniment

Poliţiştii au picat la RADARUL GÂNDUL: din 130 de „oameni ai legii”, monitorizaţi de noi timp de şase zile, câţi credeţi că respectă legea rutieră? VIDEO

Poliţiştii au picat la RADARUL GÂNDUL: din 130 de...

Autor: Gândul

16.10.2013, 10:35 501

Nu porţi centura de siguranţă la volan, iei amendă de până la 240 de lei, iar în viitorul Cod rutier suma s-ar putea tripla. Ce păţeşte însă un poliţist care conduce maşina de serviciu şi nu are centura de siguranţă pusă? În cele mai multe cazuri, nimic sau cel mult primeşte un avertisment.Gândul a urmărit vreme de şase zile, în Braşov, câţi dintre “oamenii legii” respectă această regulă atunci când se urcă la volan. Din 130 de cazuri, doar în două şoferii şi-au pus centura. Experimentul Gândul a vizat maşinile de Poliţie, Jandarmerie, Ambulanţă şi SMURD.

Potrivit legii, şoferii acestora, la fel ca orice alt conducător auto, sunt obligaţi să poarte centura de siguranţă. Legea prevede că singurele excepţii de la această regulă vizează conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează, femeile în stare vizibilă de graviditate, şoferii de taxi, persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă, precum şi instructorii auto pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Şeful Poliţiei Rutiere Braşov: "Cu ocazia instructajelor zilnice pe care le fac ofiţerii la intrarea în post, li se reaminteşte obligativitatea respectării normelor rutiere"

Şeful Poliţiei Rutiere Braşov, comisarul şef Claudiu Tămârjan, spune că poliţiştii sunt şi ei parte a societăţii româneşti şi au aceleaşi năravuri ca majoritatea românilor, când vine vorba de respectarea legii. Recunoaşte însă că sancţiunile nu sunt aspre. ”Credeţi-mă că de fiecare dată, cu ocazia instructajelor zilnice pe care le fac ofiţerii la intrarea în post, li se reaminteşte obligativitatea respectării normelor rutiere. Iar ofiţerii cu funcţii de comandă de la Serviciul Rutier organizează periodic acţiuni în trafic care vizează doar conduita rutieră a poliţiştilor. Şi de câte ori se constată încălcări ale normelor rutiere, să ştiţi că i-am oprit şi i-am sancţionat, nu cu sancţiune pecuniară, recunosc, ci doar cu avertisment şi cu puncte de penalizare”, a spus el.  Asta în condiţiile în care, potrivit comisarului şef Tămârjan, pe lângă sancţiunile din Codul rutier, reglementările interne ale IGPR prevăd şi cercetarea disciplinară a poliţiştilor.

 Citiţi mai multe detalii aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO