Eveniment

Pierderile inregistrate in urma neincasarii creantelor, deductibile

31.08.2004, 00:00 61

Pierderile inregistrate de companii in urma neincasarii creantelor vor deveni deductibile fiscal, in anumite conditii, incepind de anul viitor, in urma modificarilor aduse Codului Fiscal printr-o ordonanta aprobata recent de Guvern.
Legea 571/2003 privind Codul Fiscal prevedea ca aceste pierderi pot fi considerate cheltuieli deductibile in cazul in care sint inregistrate dupa 1 ianuarie 2007 si numai in cazul falimentului debitorului.
Potrivit ordonantei de modificare a Codului Fiscal, care va intra in vigoare la inceputul anului 2005, conditiile impuse pentru acordarea deductibilitatii includ inchiderea procedurii de faliment a datornicilor, pe baza unei hotariri judecatoresti, decesul debitorilor, fara posibilitatea recuperarii creantei de la mostenitori, dizolvarea firmei debitorare, daca este o societate cu raspundere limitata si asociat unic, sau lichidarea ei, fara succesori.
De asemenea, companiile isi vor putea majora cheltuielile in cuantum egal cu pierderile rezultate in urma neincasarii creantelor de la debitori aflati in dificultati financiare majore, care le afecteaza intreg patrimoniul.
Actul normativ a eliminat din categoria veniturilor neimpozabile acele venituri realizate de o companie care primeste actiuni de la o firma debitoare, in schimbul stingerii unei obligatii.
In categoria cheltuielilor deductibile au fost incluse - pe linga contributiile pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale impuse de lege - si primele de asigurare pentru riscuri profesionale.
In plus, Guvernul a eliminat conditia potrivit careia cheltuielile de marketing, studii de piata si promovare sint deductibile numai daca firma inregistreaza profit in exercitiul curent sau in anii precedenti.
Cheltuielile efectuate in numele angajatului la scheme facultative de pensii ocupationale sau prime de asigurari private de sanatate vor fi deductibile in limita a 200 de euro anual pentru fiecare categorie.
Companiile care efectueaza sponsorizari vor putea deduce fiscal sumele alocate in limita a trei la mie din cifra de afaceri si cel mult 20% din impozitul pe profit datorat.
Textul initial stabilea ca pot fi deduse partial, in anumite conditii, provizioanele pentru datorii neincasate de la clienti, in cazul in care provizioanele erau inregistrate dupa 1 ianuarie 2004.
Noile prevederi arata ca vor putea fi deduse si provizioanele constituite inainte de inceputul acestui an, daca sint indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: creantele nu sint garantate, datoriile nu apartin unei persoane afiliate, firma creditoare le-a inclus in veniturile impozabile si nu a mai constituit provizioane deductibile pentru ele, iar firma debitoare se afla in procedura de faliment.
Gradul de deductibilitate este limitat la 20% din valoarea creantelor nerecuperate in 2004, 25% in 2005 si 30% in 2006.
Noua forma a Codului Fiscal stabileste ca vor fi nedeductibile cheltuielile cu dobinzile si pierderea neta din diferente de curs valutar, daca gradul de indatorare a capitalului (raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul si sfirsitul anului) este peste unu, respectiv trei. Aceste sume vor fi insa reportate in anii urmatori, pina la deductibilitatea integrala.
In textul anterior, deductibilitatea era limitata la nivelul veniturilor din dobinzi plus 10% din celelalte venituri.
Limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu dobinzile nu se aplica insa imprumuturilor obtinute de la banci internationale de dezvoltare, garantate de stat. In completarea prevederilor anterioare au fost eliminate si restrictiile pentru dobinzile aferente creditelor obtinute de la banci romanesti sau straine, cooperative de credit, societati de credit ipotecar si societati de leasing.
In ceea ce priveste imprumuturile obtinute de la alte entitati decit cele de mai sus, dobinzile deductibile sint limitate la nivelul ratei de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, pentru ultima luna din trimestru, la imprumuturile in lei si 9% pe an, pentru creditele in valuta. Rata dobinzii in valuta va fi actualizata prin hotarire a Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO