Eveniment

Perspectivele de rating, in urma celor din regiune

20.01.2005, 00:00 19



Perspectivele de rating ale administratiilor din Romania, Bulgaria si Croatia vor avea o evolutie similara cu a celor din statele din Europa Centrala si de Est acceptate recent in UE, insa cu un decalaj de doi-trei ani, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P).



In ultima perioada, ritmurile de crestere a economiilor din cadrul Europei Centrale si de Est au fost mai mari decat media europeana.



Pe de alta parte, nivelul de bunastare este scazut si va fi nevoie de mai multe zeci de ani pentru ca administratiile central si est-europene sa ajunga din urma institutiile similare din Europa de Vest in materie de infrastructura, calitatea serviciilor si standarde de viata.



Agentia de evaluare financiara mai mentioneaza in document ca sectorul public din Europa Centrala si de Est trebuie sa se restructureze pentru a deveni mai eficient.



In aceasta regiune, capitalele sau centrele economice gazduiesc majoritatea companiilor locale si internationale si atrag cea mai mare parte a investitiilor, ceea ce explica nivelul ridicat al indicatorilor economici pe cap de locuitor din aceste zone, in comparatie cu restul tarii.



Un numar tot mai mare de administratii municipale, incluzandu-le pe cele din Bucuresti, Budapesta, Cracovia, Sofia si Praga, contracteaza imprumuturi pe termen lung, cu o perioada de rambursare de 10-30 de ani. Tot mai multe astfel de administratii beneficiaza de conditii mai avantajoase de creditare, in urma imbunatatirii ratingurilor si a cresterii increderii de care se bucura pe pietele financiare.



Pe de alta parte, insa, riscurile asociate cursului de schimb valutar raman ridicate, in special in Bucuresti, Sofia si Istanbul. Totodata, marea majoritate a acestor administratii au probleme legate de transparenta informatiilor din sistemele operationale si de management. Administratia Bucurestiului, de exemplu, a inceput abia recent sa publice informatii despre evolutia datoriilor sale.



In ceea ce priveste administratiile locale si regionale din statele care vor adera la UE in al doilea val - respectiv Croatia, Bulgaria si Romania, raportul S&P mentioneaza ca nivelul de dezvoltare a infrastructurii, standardele de viata si tehnicile de conducere sunt, cu cateva exceptii, mai putin performante decat cele din statele acceptate recent in UE. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO