Eveniment

Opoziţia propune alegeri anticipate şi guvern de tehnocraţi. Preşedintele respinge ideea

Opoziţia propune alegeri anticipate şi guvern de tehnocraţi. Preşedintele respinge ideea

Preşedintele Traian Băsescu nu a fost foarte stăpân pe situaţie la discuţia de ieri cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, fiind surprins de propunerea de a fi televizate discuţiile

Autor: Mediafax, Claudia Medrega

22.06.2011, 00:08 270

Reorganizarea administrativă, subiect care a stârnit controversediplomatice şi dispute politice încă de la momentul anunţării,continuă să rămână mărul discordiei între preşedinţie şi opoziţie,liderii USL (Uniunea Social Liberală) respingând ieri ideea unuicompromis legat de structura Parlamentului, condiţionat dereducerea numărului de parlamentari la 300.

Preşedintele Traian Băsescu le-a propus ieri liderilor USL,Victor Ponta (preşedintele PSD) şi Crin Antonescu (preşedintelePNL), realizarea unui "compromis", cerând sprijinul opoziţieipentru reorganizarea administrativ - teritorială a ţării şirevizuirea Constituţiei.

Discuţiile de la Palatul Cotroceni au durat mai puţin dejumătate de oră, timp în care au avut loc mai multe schimburi dereplici între preşedinţii PSD şi PNL.

Preşedintele le-a spus liderilor USL că, pe fondul reorganizăriiadministrative în opt mari judeţe şi cu condiţia respectăriinumărului de 300 de parlamentari, i se pare rezonabilă ideeaopoziţiei "de reprezentare a teritoriului într-o Cameră separată".Compromisul este condiţionat de reducerea numărului deparlamentari. "Aţi prezentat un program care vizează crearea celoropt regiuni, practic a opt judeţe conform actualei Constituţii, şiam observat că sunteţi de acord cu numărul de 300, ceea ce lasă loccompromisului, cu atât mai mult cu cât pe fondul reorganizăriiadministrative ideea dumneavoastră de reprezentare a teritoriuluiîntr-o Cameră separată mi se pare rezonabilă atât timp cât serespectă numărul de 300 de parlamentari pentru care populaţia a datun vot", le-a spus preşedintele Băsescu şefilor USL.

Ponta a răspuns preşedintelui că nu are ce compromisuri să facăcu USL, ci doar dialog. Totodată, Victor Ponta a venit cupropunerea formării unui guvern tehnocrat susţinut inclusiv deopoziţie şi declanşarea de alegeri parlamentare anticipate în lunanoiembrie.

În replică, Băsescu a spus că propunerea ar presupune intrareaîntr-o criză politică. "Orice propunere de vulnerabilizare astabilităţii politice este exclusă. Cel puţin din partea mea nu vaexista suport pentru împingerea ţării în alegeri în acest an."

Băsescu a reluat ideea că reorganizarea administrativă va aducesimplificare şi debirocratizare şi a cerut USL să nu împiedicereorganizarea.

Ce spun analiştii

În viziunea analiş­tilor politici nu a existat un dialog întrepreşe­dinte şi liderii USL, ci doar discursuri separate. "Auexistat discursuri în paralel şi nu un dialog. Fiecare parte şi-astabilit clar scenariul. Opoziţia a încercat să atace pe terenullui Băsescu, să-l pună în defensivă. Preşe­dintele Băsescu nu păreaneapărat în defensivă, dar nici stăpân pe situaţie. Cred că agestionat bine situaţia în contextul dat, nu se putea prezenta caun câştigător având în vedere decizia Curţii Constituţionale", aspus analistul politic Cristian Pârvulescu.

Preşedintele vorbeşte pentru prima dată de pondereabăncilor elene în sistemul bancar ca vulnerabilitate

Băsescu a invitat reprezentanţii USL să participe la lucrărileconsultative ale unui comitet anticriză care să încerce anticipareaconsecinţelor deprecierii situaţiei economice din unele state dinzona euro asupra României. El a amintit că avem aproximativ 20% dinactivitatea bancară din România desfăşurată de către bănci careprovin dintr-un stat "extrem de afectat" de criza economică. USL avenit cu propunerea ca până pe 15 iulie să se înfiinţeze un Comiteteconomic anticriză, format din putere, opoziţie şi reprezentanţi aiBNR. Acest comitet ar trebui să convină asupra unor măsuri imediateanticriză, ce ar trebui aplicate de un guvern de tehnocraţi care aravea două sarcini: aplicarea măsurilor anticriză convenite şiorganizarea alegerilor anticipate parlamentare în noiembrie 2011.În timpul consultărilor cu preşe­dintele, Ponta a afirmat cătermenul la care Guvernul de tehnocraţi ar urma să fie constituiteste 1 august, iar anticipatele ar trebui organizate până în 30noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO