Opoziţia propune alegeri anticipate şi guvern de tehnocraţi. Preşedintele respinge ideea

Autori: Mediafax , Claudia Medrega 22.06.2011

Reorganizarea administrativă, subiect care a stârnit controverse diplomatice şi dispute politice încă de la momentul anunţării, continuă să rămână mărul discordiei între preşedinţie şi opoziţie, liderii USL (Uniunea Social Liberală) respingând ieri ideea unui compromis legat de structura Parlamentului, condiţionat de reducerea numărului de parlamentari la 300.

Preşedintele Traian Băsescu le-a propus ieri liderilor USL, Victor Ponta (preşedintele PSD) şi Crin Antonescu (preşedintele PNL), realizarea unui "compromis", cerând sprijinul opoziţiei pentru reorganizarea administrativ - teritorială a ţării şi revizuirea Constituţiei.

Discuţiile de la Palatul Cotroceni au durat mai puţin de jumătate de oră, timp în care au avut loc mai multe schimburi de replici între preşedinţii PSD şi PNL.

Preşedintele le-a spus liderilor USL că, pe fondul reorganizării administrative în opt mari judeţe şi cu condiţia respectării numărului de 300 de parlamentari, i se pare rezonabilă ideea opoziţiei "de reprezentare a teritoriului într-o Cameră separată". Compromisul este condiţionat de reducerea numărului de parlamentari. "Aţi prezentat un program care vizează crearea celor opt regiuni, practic a opt judeţe conform actualei Constituţii, şi am observat că sunteţi de acord cu numărul de 300, ceea ce lasă loc compromisului, cu atât mai mult cu cât pe fondul reorganizării administrative ideea dumneavoastră de reprezentare a teritoriului într-o Cameră separată mi se pare rezonabilă atât timp cât se respectă numărul de 300 de parlamentari pentru care populaţia a dat un vot", le-a spus preşedintele Băsescu şefilor USL.

Ponta a răspuns preşedintelui că nu are ce compromisuri să facă cu USL, ci doar dialog. Totodată, Victor Ponta a venit cu propunerea formării unui guvern tehnocrat susţinut inclusiv de opoziţie şi declanşarea de alegeri parlamentare anticipate în luna noiembrie.

În replică, Băsescu a spus că propunerea ar presupune intrarea într-o criză politică. "Orice propunere de vulnerabilizare a stabilităţii politice este exclusă. Cel puţin din partea mea nu va exista suport pentru împingerea ţării în alegeri în acest an."

Băsescu a reluat ideea că reorganizarea administrativă va aduce simplificare şi debirocratizare şi a cerut USL să nu împiedice reorganizarea.

Ce spun analiştii

În viziunea analiş­tilor politici nu a existat un dialog între preşe­dinte şi liderii USL, ci doar discursuri separate. "Au existat discursuri în paralel şi nu un dialog. Fiecare parte şi-a stabilit clar scenariul. Opoziţia a încercat să atace pe terenul lui Băsescu, să-l pună în defensivă. Preşe­dintele Băsescu nu părea neapărat în defensivă, dar nici stăpân pe situaţie. Cred că a gestionat bine situaţia în contextul dat, nu se putea prezenta ca un câştigător având în vedere decizia Curţii Constituţionale", a spus analistul politic Cristian Pârvulescu.

Preşedintele vorbeşte pentru prima dată de ponderea băncilor elene în sistemul bancar ca vulnerabilitate

Băsescu a invitat reprezentanţii USL să participe la lucrările consultative ale unui comitet anticriză care să încerce anticiparea consecinţelor deprecierii situaţiei economice din unele state din zona euro asupra României. El a amintit că avem aproximativ 20% din activitatea bancară din România desfăşurată de către bănci care provin dintr-un stat "extrem de afectat" de criza economică. USL a venit cu propunerea ca până pe 15 iulie să se înfiinţeze un Comitet economic anticriză, format din putere, opoziţie şi reprezentanţi ai BNR. Acest comitet ar trebui să convină asupra unor măsuri imediate anticriză, ce ar trebui aplicate de un guvern de tehnocraţi care ar avea două sarcini: aplicarea măsurilor anticriză convenite şi organizarea alegerilor anticipate parlamentare în noiembrie 2011. În timpul consultărilor cu preşe­dintele, Ponta a afirmat că termenul la care Guvernul de tehnocraţi ar urma să fie constituit este 1 august, iar anticipatele ar trebui organizate până în 30 noiembrie.