Eveniment

O veste bună din economie: companiile stau mai bine cu plăţile. Refuzurile la plată sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani

O veste bună din economie: companiile stau mai bine cu...

Autor: Anelis Baciu

30.04.2018, 00:07 529

Băncile au refuzat în primul trimestru al acestui an decontarea de cecuri şi bilete la ordin de 388 mil. lei, o valoare de aproape patru ori mai redusă decât nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR agregate de ZF. Acesta este cel mai redus nivel al sumelor refuzate la plată în primul trimestru din ultimii zece ani, situaţie care arată că presiunea lichidi­tăţilor este o problemă uitată de majoritatea companiilor.

Plăţile biletelor la ordin, cecurilor sau cambiilor sunt de regulă refuzate pentru că bancherii nu găsesc suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile.

Cea mai mare parte a refuzurilor la plată din primele trei luni din 2018, respectiv 360 mil. lei, 93% din valoarea totală a refuzurilor, a fost legată de biletele la ordin.

Companiile din România sunt mai expuse riscului de neîncasare a creanţelor, având în vedere faptul că termenul de plată este mai extins decât media europeană. În România termenul mediu de plată este de 69 de zile, faţă de 64 de zile la nivel european. Pentru a evita riscul de neplată ca urmare a refuzului băncilor de a deconta, companiile pot achiziţiona o poliţă de asigurare de credit comercial.

Preţul unei astfel de asigurări poate varia între 5.000 şi 20.000 de euro pe an, în funcţie de acoperiri.

Refuzurile la plată au devenit un fenomen larg răspândit în perioada de criză, când au existat mai multe vârfuri lunare cu plăţi neonorate de peste un miliard de lei, acesta fiind un efect al scăderii veniturilor companiilor şi al valului uriaş de firme ajunse în insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO