Eveniment

Noua lege a energiei a fost aprobată

Noua lege a energiei a fost aprobată

Foto Shutterstock

Autor: Carol Dan

15.06.2012, 00:04 1356

Noua lege a energiei şi a gazelor naturale a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor, una dintre principalele prevederi fiind renunţarea etapizată la tarifele reglementate pentru electricitate pentru consumatorii finali cu începere de la data de 1 septembrie 2012 pentru clienţi non-casnici, respectiv de la data de 1 iulie 2013 pentru populaţie.

Acest proces se va realiza "ţinând seama de posibilele efecte negative ale eliminării preţurilor reglementate astfel încât acestea să fie cât mai puţin resimţite de clienţi", se arată în textul legii. Totodată, producătorii de energie sunt obligaţi să oferteze toate cantităţile disponibile pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu.

"Producătorii de energie trebuie să oferteze public şi nedescriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică disponibilă. Tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu", se arată în lege.

Legea anterioară nu includea prevederea că energia trebuie tranzacţionată pe piaţa concurenţială.

Obligativitatea producătorilor de a vinde energie disponibilă pe bursa de energie, OPCOM, a fost introdusă de fostul ministru al economiei Codruţ Şereş prin ordin de ministru, prelungit de succesorii săi. Cei mai mari producători de energie din România sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexurile Energetice Turceni, Rovi­nari şi Craiova. De asemenea, legea interzice clienţilor să revină la tarife reglementate la electricitate, odată ce şi-au exprimat opţiunea de negocia singuri preţul cu furnizorii.

"Clienţii finali nu mai pot reveni la tarife reglementate, dacă şi-au exercitat dreptul de eligibilitate", se arată în lege.

În varianta anterioară a legii, clienţilor le era interzisă această opţiune după 1 septembrie 2012. Totodată, legea se referă şi la introducerea sistemelor inteligente de măsurare a consumului de energie, iar ANRE va stabili un calendar prin care circa 80% dintre clienţi să dispună de aceste facilităţi până în 2020. Legea prevede că "implementarea acestor sisteme se va aproba în cadrul planurilor anuale de investiţii ale operatorilor de distribuţie". Actul normativ mai stabileşte că furnizorii de energie sunt obligaţi să participe la activităţi prin care se asigură siguranţa şi securitatea sistemului electroenergetic naţional.

Ministrul economiei Daniel Chiţoiu a declarat ieri că pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili se va institui o taxă suplimentară pentru companiile de profil cu "profituri excepţionale". În lege se arată că Guvernul poate decide, cu avizul Consiliului Concurenţei, să creeze un fond de solidaritate pentru susţinerea financiară a consumatorilor vulnerabili, care va fi alimentat cu bani proveniţi din taxarea suplimentară a profiturilor "neaşteptate" ale producătorilor şi furnizorilor de energie.

"Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenţei, poate decide constituirea unui fond de solidaritate pentru susţinerea financiară a consumatorului vulnerabil, constituit din contribuţia şi/impozitarea suplimentară a profiturilor neaşteptate ale producătorilor şi furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale, realizate ca urmare a unor situaţii favorabile ale pieţei şi/sau tranzacţii conjuncturale. Modul de constituire şi utilizare a fondului se stabileşte prin hotărâre a Guvernului", se spune în lege.

Şi în domeniul gazelor naturale legea stabileşte re­nunţarea treptată la tarifele reglementate, lucru care ar duce la creşterea concurenţei. "Creşterea concurenţei pe piaţă va fi înlesnită şi de renunţarea graduală la preţurile reglementate pentru clienţii finali", au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei. În prezent, principalii furnizori de gaze naturale sunt E.ON Energie România şi GDF SUEZ Energy România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO