Eveniment

Negocieri prelungite cu FMI pentru o scrisoare suplimentara de intentie

03.08.2004, 00:00 20



La o luna de la aprobarea in boardul FMI a noului acord stand-by pe doi ani, ministrul finantelor negociaza de zor cu o echipa a Fondului textul unei scrisori suplimentare de intentie. Subiecte fierbinti: o noua ajustare a deficitului bugetar si intentiile de reducere a impozitelor, care trebuie incluse in Codul Fiscal.



"Discutiile cu echipa FMI se vor finaliza probabil joi, dupa ce se va lucra azi (n.r. - luni), maine si poimaine, zi si noapte", a afirmat MihaiTanasescu.



Memorandumul recent incheiat spune ca nici o evaluare nu poate fi incheiata fara a se ajunge la un acord asupra deficitului bugetar pe 2005, respectiv 2006, asupra deciziilor privind salariul minim pe economie, precum si a plafoanelor salariale si de angajati in societatile de stat.



O echipa a FMI, condusa de negociatorul-sef pentru Romania, Neven Mates, a sosit la Bucuresti, la inceputul saptamanii trecute, pentru a efectua prima evaluare a acordului de tip precautionary stand-by incheiat cu Romania la 7 iulie.



Aceasta este ultima vizita a lui Mates in calitate de negociator-sef, dar si ultima misiune FMI primita de guvernul Nastase.



In cazul in care este finalizata, scrisoarea suplimentara ar urma sa fie discutata in boardul Fondului in luna septembrie. Urmatoarea runda de discutii cu reprezentantii Fondului va avea loc in perioada ianuarie-februarie a anului viitor, dupa formarea viitorului Guvern in urma alegerilor din noiembrie



Tanasescu a mentionat ca deficitul bugetar de anul viitor va fi redus sub nivelul din acest an, de 2,1% din PIB, fara sa precizeze nivelul. Conform memorandumului economic pentru acordul cu FMI, deficitul va fi de 2% din PIB.



Acordul stand-by prevede ca principale obiective macroeconomice reducerea inflatiei la 9%, in luna decembrie a acestui an fata de sfarsitul anului 2003, diminuarea deficitului de cont curent de la 5,8% din PIB la 5,25%.



Memorandumul prevede evaluari trimestriale ale indeplinirii angajamentelor asumate de autoritati pe perioada iunie 2004-iunie 2006. Pe langa indicatorii financiari de performanta, va fi evaluata implementarea elementelor de reforma structurala, in particular a celor vizand majorarile de preturi la utilitati, disciplina salariala in sectorul de stat, reducerea arieratelor, privatizarea ultimelor mari companii cu capital de stat.





Codul fiscal, impotmolit in negocieri



Ministerul Finantelor va prezenta Guvernului, in cursul lunii august, ordonanta privind modificarea Codului Fiscal, dupa ce proiectul va primi avizul misiunii, a declarat ministrul Mihai Tanasescu.



"Modificarile aduse Codului Fiscal au fost desenate si prezentate anterior. Am intarziat putin discutia in Guvern, poate ar fi trebuit mai devreme, pentru ca sa fie discutate si cu reprezentantii FMI", a afirmat Tanasescu.



Principalele modificari ale Codului Fiscal propuse de Tanasescu vizeaza reducerea impozitului pe profit de la 25% la 19%, majorarera impozitului pe dividende cu 5 puncte, pana la 10% pentru persoanele fizice si 15% pentru persoanele juridice.



De asemenea, proiectul prevede introducerea a trei transe de impozitare in loc de cinci pentru veniturile populatiei, concomitent cu reducerea cotei minime de la 18% la 14% si a celei maxime de la 40% la 38%.



Contributiile pentru asigurari sociale, care se situeaza in prezent la 49,5% cumulat pentru angajat si angajator, urmeaza sa fie diminuate cu cate doua puncte procentuale in anii 2005 si 2006 si cu un punct in anul 2007.



Tanasescu a afirmat ca reprezentantii UE si cei ai FMI si-au exprimat "retinerile" in ceea ce priveste scutirea de impozit pe profitul reinvestit.





Fara eurobonduri pana nu creste ratingul



Romania va renunta, cel mai probabil, sa lanseze in acest an o emisiune de euroobligatiuni, intrucat necesarul de finantare externa a scazut dupa intrarea veniturilor din privatizari si de la institutiile financiare internationale, a declarat ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.



Valoarea programata a emisiunilor externe pentru acest an a fost de 600 de milioane de euro.



"Din modul in care merg finantarile, se pare ca Romania, ca stat suveran, nu va fi prezenta pe piata internationala cu emisiuni de obligatiuni in acest an", a afirmat Tanasescu.



Responsabilul cu finantarea, Enache Jiru, le-a transmis bancilor de investitii ca Romania nu este interesata de o noua emisiune externa atat timp cat nu primeste din partea agentiilor internationale de rating calificative care sa o aduca in grupa "investement grade", specifica plasamentelor cu risc scazut.



Mihai Tanasescu spune ca incheierea unui nou acord cu FMI a reprezentat un pas inainte spre obtinerea unor ratinguri mai bune, insa deteminant va fi raportul de tara al Comisiei Europene, asteptat la toamna.





El a precizat ca suma de 222 milioane de dolari incasata de la IFC si BERD pentru pachetul de 25% plus doua actiuni ale BCR a fost utilizata pentru refinantarea datoriei publice.



Suma de 669 milioane de euro pe care grupul austriac OMV s-a angajat sa o plateasca pentru pentru 33,34% din actiunile Petrom ar putea intra in conturile statului la inceputul anului viitor.



De asemenea, Romania va primi in perioada urmatoare circa 100 milioane dolari de la Banca Mondiala pentru programul PAL.



Tanasescu a mai spus ca Ministerul Finantelor ar putea incepe, "in curand", tranzactionarea de titluri de stat pe Bursa de Valori Bucuresti. In acest sens, a fost semnata o conventie cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, care mai necesita aprobarea Bancii Nationale a Romaniei.



Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a aratat ca primele emisiuni de titluri de stat pe piata de capital vor avea o valoare relativ redusa, avand rolul de a testa piata. El a adaugat ca tipul titlurilor si maturitatea vor fi lasate la alegerea BVB. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO