Eveniment

Născocirea coaliţiei pentru taxarea companiilor mari fără profit sau marje mici de profit: „ajustorul fiscal“, o taxă pe cifra de afaceri şi pe cheltuielile de consultanţă în alte ţări

Nadia Oanea,  consultant fiscal: Guvernul a propus introducerea unui „ajustor fiscal“ la calculul impozitului pe profit, o noţiune total nouă, care presupune că firmele nu vor putea plăti impozit pe profit mai mic decât valoarea acestui ajustor. Practic, impozitul de plată va fi maximul dintre impozitul pe profit, calculat ca profit impozabil (venituri minus cheltuieli) înmulţit cu 16%, şi valoarea ajustorului fiscal.

Nadia Oanea, consultant fiscal: Guvernul a propus introducerea unui „ajustor fiscal“ la calculul impozitului pe profit, o noţiune total nouă, care presupune că firmele nu vor putea plăti impozit pe profit mai mic decât valoarea acestui ajustor. Practic, impozitul de plată va fi maximul dintre impozitul pe profit, calculat ca profit impozabil (venituri minus cheltuieli) înmulţit cu 16%, şi valoarea ajustorului fiscal.

Autor: Răzvan Botea

04.08.2023, 08:30 994

În proiectul de lege pe baza căruia lucrează coaliţia de guvernare este prevăzut ca firmele plătitoare de impozit pe profit şi care înregistrează pierderi să plătească un impozit la nivelul unui „ajustor fiscal“ Consultanţii fiscali spun că s-ar ajunge la o taxă de minim 0,48% din cifra de afaceri şi vor fi afectate toate companiile cu o marjă de profit mai mică de 3%.

A doua măsură prevăzută în documentul de 60 de pagini de creşteri de taxe şi taxe noi, pe baza căruia coaliţia de guvernate lucrează, este introducerea noţiunii de „ajustor fiscal“, care ar însemna, practic, o taxă pe cifra de afaceri a companiilor şi pe cheltuielile cu consultanţa în ţările în care România nu are acord de schimb de informaţii fiscale. Practic, explică fiscaliştii, sunt afectate toate companiile care au o marjă de profit mai mică de 3% şi este vorba de o taxă de minim 0,48% din cifra de afaceri.

„Guvernul a propus introducerea unui „ajustor fiscal“ la calculul impozitului pe profit, o noţiune total nouă, care presupune că firmele nu vor putea plăti impozit pe profit mai mic decât valoarea acestui ajustor. Practic, impozitul de plată va fi maximul dintre impozitul pe profit, calculat ca profit impozabil (venituri minus cheltuieli) înmulţit cu 16%, şi valoarea ajustorului fiscal“, explică Nadia Oanea, consultant fiscal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO