Eveniment

Mostenitorii Malaxa si Auschnit dau ultimatum autoritatilor

08.06.2007, 20:06 26

Mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnit vor da statul roman in judecata la o curte internationala daca ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei privind Fondul Proprietatea nu va fi adoptata pana la data de 20 iunie.
"Dupa discutii cu autoritatile, cele doua familii au acceptat sa astepte pana la 20 iunie, cand ni s-a promis ca ordonanta va fi adoptata. Daca la aceasta data legislatia privind Fondul Proprietatea nu va fi modificata, imediat vom introduce o actiune impotriva statului roman, pentru ca mostenitorii nu mai vor sa astepte. De mai mult de un an sunt promisiuni ca se va rezolva situatia si nu s-a facut nimic", a declarat Corin Trandafir, avocat partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, reprezentantul juridic al familiilor Malaxa si Auschnit.
El a aratat ca mostenitorii sunt la o varsta inaintata si au avut "destula" intelegere, avand in vedere ca titlurile de despagubire au fost obtinute foarte greu, dupa mai multi ani in care toate demersurile n-au gasit niciun raspuns la autoritatile romane.
Mostenitorii celor doi industriasi au primit, in toamna anului trecut, titluri de despagubire in valoare cumulata de 1,1 mld. lei (peste 300 mil. euro) pentru bunuri confiscate de regimul comunist.
Stabiliti in America, urmasii lui Nicolae Malaxa si Max Auschnit au obtinut cele mai mari despagubiri recunoscute de statul roman. Ei nu au cerut insa, pana in prezent, conversia titlurilor de despagubire in actiuni la Fond. Daca vor face transferul, mostenitorii industriasilor vor detine un pachet de 8% din capitalul Fondului.
"Noi am face-o cu mare bucurie (conversia - n.r.), daca am fi siguri ca Fondul Proprietatea va fi listat la bursa. Avem chiar speranta ca se va intampla, din acest motiv am si amanat introducerea actiunii impotriva statului", a adaugat Trandafir. El a aratat ca pana in prezent Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat castig de cauza reclamantilor in toate procesele deschise impotriva statului pe problema Fondului Proprietatea.
"Intelegem foarte bine implicatiile, pentru ca pana in prezent au fost procese de cateva zeci de mii sau chiar sute de mii de euro. In acest caz este vorba de sute de milioane de euro. Va dati seama ca un astfel de precedent va incuraja foarte multi dintre fostii proprietari sa aleaga aceasta cale, dar n-avem ce face, am fost prea mult timp dusi cu vorba", a spus Trandafir.
Potrivit presedintelui Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, persoanele cu cetatenie americana vor deveni cei mai mari actionari ai Fondului dupa ce mostenitorii Malaxa si Auschnit vor face conversia in actiuni la Fond a titlurilor primite drept despagubire pentru bunurile confiscate in timpul regimului comunist.
Paunescu a declarat ca aproximativ 10% din totalul de 2.251 de actionari inregistrati pana acum au cetatenie straina, iar dintre acestia 15 sunt din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO