Eveniment

Moody's: Cresterea rapida a creditului si deficitul de cont curent ridicat, principalele provocari in 2008-2009

02.05.2008, 18:04 19

Ratingurile Romaniei sunt sustinute de progresul realizat in implementarea reformelor structurale, precum si de datoria guvernamentala redusa si de nivelul ridicat de lichiditate externa, potrivit agentiei internationale de evaluare financiara.
In acelasi timp, ratingurile reflecta si provocarile legate de perioada de tranzitie pe care o parcurge Romania, in principal cresterea rapida a creditului, deficitul de cont curent ridicat si majorarea datoriei externe.
"Integrarea Romaniei in UE a accelerat majorarea investitiilor si restructurarea macroeconomica, conducand la o crestere economica mai mare si mai stabila. De asemenea, ratingurile sunt sustinute de reformele structurale, in principal cele implementate in procesul de aderare la Uniunea Europeana, de politica monetara stricta si de nivelul redus al datoriei guvernamentale", a declarat Kenneth Orchard, analist al Moody's Investors Service si autorul raportului.
Totusi, nivelul de dezvoltare economica este inca modest in comparatie cu statele din vestul Europei, si va dura "cateva decenii" pana va fi recuperata diferenta.
Calificativele Romaniei, respectiv "A1" pentru imprumuturile in valuta si "Baa3" pentru obligatiunile guvernamentale, sunt inca scazute in comparatie cu alte state membre ale UE, cu exceptia Bulgariei. Perspectiva ratingurilor Romaniei este stabila.
"Acest lucru este cauzat de mai multi factori, printre care politica fiscala inconsistenta, programul de restructurare este departe de a fi incheiat si riscurile asociate tranzitiei rapide, precum deficitul de cont curent ridicat si cresterea rapida a sectorului de creditare", a adaugat Orchard.
Asemenea dezechilibre sunt cel mai probabil determinate in parte de politica fiscala a guvernului de natura pro-ciclica, de majorarile frecvente ale salariilor din sectorul public si de cresterile mari ale pensiilor. Printre punctele slabe ale Romaniei se numara, in opinia Moody's, si revizuirile frecvente ale bugetului de stat, care demonstreaza o slaba legatura intre planificarea cresterii economice si cea bugetara.
"Deficitul extern ridicat genereaza unele riscuri pentru stabilitatea macroeconomica, iar turbulentele actuale de pe pietele financiare au sporit posibilitatea ca un soc extern sa cauzeze probleme la nivel economic in urmatoarele 12 sau 18 luni. Cu toate acestea, analiza Moody's indica faptul ca guvernul si sistemul bancar ar putea rezista unui soc economic moderat la nivelul actual al ratingului", a spus Orchard.
Raportul Moody's este o actualizare anuala pentru pietele financiare si nu reprezinta o modificare a calificativelor acordate Romaniei.
La inceputul anului, analistii agentiei de evaluare financiara recomandau Romaniei sa se concentreze pe investitiile in infrastructura si nu pe cheltuielile sociale, pentru a nu afecta perspectivele de crestere economica pe termen lung.
"In ultimii cativa ani, guvernul s-a concentrat prea mult pe cheltuieli curente si insuficient in cazul investitiilor", declara Kenneth Orchard.
Totodata, analistul Moody's a cerut guvernului sa reia procesul de reforma, in prezent "blocat" in domenii precum educatie, administratie publica, privatizare, justitie si combaterea coruptiei.
Orchard a spus insa ca, avand in vedere ciclul electoral, este improbabil ca guvernul sa se concentreze pe investitii si accelerarea reformelor.
Romania se confrunta cu dilema de a investi in infrastructura si in programe de combatere a saraciei, pentru a-si imbunatati competitivitatea pe piata comunitara, concomitent cu mentinerea cheltuielilor la un nivel scazut, pentru a tine sub control inflatia si deficitul de cont curent.
Anul trecut, Standard & Poor's a revizuit la negativ perspectiva ratingului Romaniei, ca urmare a ingrijorarii legate de lipsa de reactie a autoritatilor fata de amplificarea deficitului extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO