Eveniment

Ministrul economiei sustine ca Hidroelectrica le-a majorat cu 50% contractele „baietilor destepti”

Ministrul economiei sustine ca Hidroelectrica le-a majorat cu 50% contractele „baietilor destepti”
22.04.2010, 23:04 23

Adriean Videanu, ministrul economiei, spune ca Hidroelectrica,cel mai ieftin producator de energie aflat in portofoliul statului,a aplicat de la inceputul acestui an o crestere de circa 50% apreturilor de vanzare a energiei pe contractele directe.

Aceste contracte, semnate la inceputul anilor 2000 pe o perioadade timp foarte mare, nu sunt publice, preturile de vanzare foartemici permitandu-le multor furnizori privati de energie, asa-zisiibaieti destepti, sa inregistreze cresteri spectaculoase deafaceri.

Hidroelectrica intotdeauna si-a motivat decizia de a incheiaaceste contracte prin faptul ca ele ii asigurau veniturile stabilepe termen lung, ceea ce constituia un atu in negocierile cu bancilepentru obtinerea finantarilor necesare.

"La Hidroelectrica s-au renegociat, aproape un an intreg,contractele de vanzare a energiei. Baietii destepti s-autransformat in baietii harnici. Hidroelectrica vinde acum energiela pretul mediu de 120 de lei pe MWh (28,5 euro), fata de 81 de leipe MWh", a afirmat Videanu la videochatul ziarului Gandul(www.gandul.info). Anul trecut, oficialii Hidroelectrica audeclarat ca odata cu includerea in cei doi giganti energetici,Electra si Hidroenergetica, lucru care va duce la divizareaacesteia, energia va fi vanduta intr-un cos care va contine sienergie termo si nucleara. Acest lucru ar fi urmat sa duca automatla cresterea preturilor pe contractele directe pana la minim 44euro/ MWh, cat este estimat costul de productie al celor douacompanii. Mai mult, Hidroelectrica a semnat anul acesta un contractpana in 2018 pentru alimentarea cu energie a Alro, cel mai mareconsumator la nivel local.

In ceea ce priveste proiectele pe partea de gaze, Videanusustine ca Romania inca se mai afla pe traseul gazoductului rusescSouth Stream, desi la inceputul acestei luni directorul general alGazprom a declarat ca Romania nu va inlocui Bulgaria in acestproiect, dar ar putea fi construit un tronson catre aceasta fie pesub Marea Neagra, fie pe teritoriul bulgaresc.

"Am reusit sa deschidem dialogul cu Federatia Rusa. Romania esteimplicata in toate proiectele din zona sudica (a Europei - n.r.).South Stream trece prin Romania, AGRI si Nabucco la fel. Toateaceste fac din Romania un jucator foarte important", a afirmatVideanu.

Tot pe partea de gaze naturale, ministrul a mai precizat ca oeventuala sustinere a Interagro, grup controlat de omul de afaceriIoan Niculae, prin alimentarea doar cu gaze din productia interna,mai ieftine, va trebui aplicata tuturor companiilor de profil, nudoar acestui grup, a spus joi Videanu. Recent, un reprezentant alInteragro a inaintat catre Ministerul Economiei o propunere deschimbare a Legii gazelor astfel incat compania sa poate fialimentata exclusiv cu gaze din productia interna, de doua ori maiieftine fata de cele din import.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO