Ministrul economiei sustine ca Hidroelectrica le-a majorat cu 50% contractele „baietilor destepti”

Autor: Roxana Petrescu 22.04.2010

Adriean Videanu, ministrul economiei, spune ca Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie aflat in portofoliul statului, a aplicat de la inceputul acestui an o crestere de circa 50% a preturilor de vanzare a energiei pe contractele directe.

Aceste contracte, semnate la inceputul anilor 2000 pe o perioada de timp foarte mare, nu sunt publice, preturile de vanzare foarte mici permitandu-le multor furnizori privati de energie, asa-zisii baieti destepti, sa inregistreze cresteri spectaculoase de afaceri.

Hidroelectrica intotdeauna si-a motivat decizia de a incheia aceste contracte prin faptul ca ele ii asigurau veniturile stabile pe termen lung, ceea ce constituia un atu in negocierile cu bancile pentru obtinerea finantarilor necesare.

"La Hidroelectrica s-au renegociat, aproape un an intreg, contractele de vanzare a energiei. Baietii destepti s-au transformat in baietii harnici. Hidroelectrica vinde acum energie la pretul mediu de 120 de lei pe MWh (28,5 euro), fata de 81 de lei pe MWh", a afirmat Videanu la videochatul ziarului Gandul (www.gandul.info). Anul trecut, oficialii Hidroelectrica au declarat ca odata cu includerea in cei doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica, lucru care va duce la divizarea acesteia, energia va fi vanduta intr-un cos care va contine si energie termo si nucleara. Acest lucru ar fi urmat sa duca automat la cresterea preturilor pe contractele directe pana la minim 44 euro/ MWh, cat este estimat costul de productie al celor doua companii. Mai mult, Hidroelectrica a semnat anul acesta un contract pana in 2018 pentru alimentarea cu energie a Alro, cel mai mare consumator la nivel local.

In ceea ce priveste proiectele pe partea de gaze, Videanu sustine ca Romania inca se mai afla pe traseul gazoductului rusesc South Stream, desi la inceputul acestei luni directorul general al Gazprom a declarat ca Romania nu va inlocui Bulgaria in acest proiect, dar ar putea fi construit un tronson catre aceasta fie pe sub Marea Neagra, fie pe teritoriul bulgaresc.

"Am reusit sa deschidem dialogul cu Federatia Rusa. Romania este implicata in toate proiectele din zona sudica (a Europei - n.r.). South Stream trece prin Romania, AGRI si Nabucco la fel. Toate aceste fac din Romania un jucator foarte important", a afirmat Videanu.

Tot pe partea de gaze naturale, ministrul a mai precizat ca o eventuala sustinere a Interagro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, prin alimentarea doar cu gaze din productia interna, mai ieftine, va trebui aplicata tuturor companiilor de profil, nu doar acestui grup, a spus joi Videanu. Recent, un reprezentant al Interagro a inaintat catre Ministerul Economiei o propunere de schimbare a Legii gazelor astfel incat compania sa poate fi alimentata exclusiv cu gaze din productia interna, de doua ori mai ieftine fata de cele din import.