Eveniment

Ministrul de Externe: Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat deja România

Ministrul de Externe: Aproximativ 2,7 milioane de tone de...

Autor: Laura Buciu

18.07.2022, 12:53 36

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), unde va fi prezent şi omologul său ucrainean Dmitri Kuleba, fiind prima reuniune după acordarea statutului de candidat Ucrainei.

Bogdan Aurescu a declarat că va avea loc o discuţie importantă despre efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, împreună cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, aceasta fiind prima discuţie de acest gen la nivelul miniştrilor de externe după decizia Consiliului European, de la sfârşitul lunii iunie, de a acorda statutul de candidat Ucrainei.

De asemenea, Aurescu a mai spus că va discuta despre cum poate fi ajutată Ucraina să facă reforme în condiţiile actuale de război.

„În acelaşi timp, astăzi voi prezenta colegilor mei eforturile care au fost întreprinse de Guvernul României şi de autorităţile române pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene prin România. Conform cifrelor pe care le avem, până în acest moment, aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat deja România. De asemenea, voi exprima astăzi sprijinul pentru noua tranşă pentru Facilitatea Europeană de Pace şi, de asemenea, sprijinul deplin pentru noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Uneori aud voci, în România sau în alte părţi, care propagă, cu voie sau fără voie, naraţiunile propagandei ruseşti prin întrebarea „De ce ajutaţi Ucraina şi pe cetăţenii ucraineni?”; „De ce nu ajutaţi România şi nu Ucraina?”. Iar răspunsul meu la aceste voci este clar şi răspicat: dacă Ucraina eşuează, atunci securitatea României, securitatea cetăţenilor români şi securitatea euro-atlantică sunt ameninţate. Aşadar, este în interesul strategic al României şi al tuturor statelor membre europene să sprijinim pe deplin Ucraina pentru a învinge în acest război declanşat de Rusia împotriva vecinului nostru”, a spus Aurescu.

Ministrul de Externe român a mai spus că, în acelaşi timp, trebuie sprijinite şi Republica Moldova, Georgia şi trebuie privit cu mare atenţie ce se întâmplă în Caucazul de Sud şi chiar în Asia Centrală.

„Vorbind despre Republica Moldova, voi prezenta astăzi rezultatul foarte bun al Conferinţei Platformei de Sprijin pentru Moldova, pe care am găzduit-o vineri, la Bucureşti, împreună cu ministrul de externe al Germaniei şi cu ministrul [de stat] pentru Dezvoltare, Francofonie şi Parteneriate al Franţei. Am avut rezultate foarte bune. Pe de o parte, am reuşit să obţinem angajamente de aproximativ 615 milioane de euro, din care 432 de milioane de euro sub formă de granturi pentru Moldova. Şi, pe de altă parte, am consolidat rolul acestei Platforme ca instrument de sprijinire a reformelor în Republica Moldova, pentru că Republica Moldova a primit şi ea statutul de ţară candidată şi trebuie să facă reforme în conformitate cu etapele sau reperele care au fost incluse în Avizul Comisiei din 17 iunie. Apoi, bineînţeles, vom discuta despre aspecte foarte importante legate de diplomaţia digitală şi de relaţia dintre UE şi America Latină şi Caraibe, care sunt foarte importante”, a mai spus Aurescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO