Eveniment

Mihail Boldea are o casă, patru apartamente, două terenuri şi a donat trei apartamente

16.03.2012, 11:38 427

Deputatul UNPR Mihail Boldea, cercetat într-un caz privind înşelăciune cu terenuri, are, potrivit declaraţiei sale de avere, o casă, patru apartamente şi două terenuri, iar în 2011 i-a donat lui George Ştefan Boldea trei apartamente şi a acordat împrumuturi în valoare de 270.000 de euro.

Deputatul UNPR Mihail Boldea, fost membru PDL până în octombrie 2011, este cercetat în cazul privind înşelăciunea cu terenuri din Galaţi, în care sunt vizate alte 21 de persoane, printre care un avocat şi un fost arbitru, potrivit unor surse judiciare.

DIICOT a anunţat, vineri, că un deputat, un avocat, un fost arbitru şi alte 19 persoane sunt cercetaţi pentru înşelăciune, fals în înscrisuri şi uz de fals, într-un caz privind terenuri ce erau indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale şi apoi trecute în proprietatea membrilor grupării.

Mihail Boldea are, potrivit declaraţiei sale de avere din mai 2011, un teren intravilan în Galaţi, în suprafaţă de 550 mp, cumpărat în 2008 şi un alt teren agricol în comuna Şindreni.

De asemenea, Boldea deţine o casă de locuit în suprafaţă de 140 mp, cumpărată în 2008 şi patru apartamente, achiziţionate între 2005 şi 2010, dintre care trei sunt în suprafaţă de 50 de mp şi unul de 77 mp.

Mihail Boldea a notat în declaraţia de avere că i-a donat lui George Ştefan Boldea trei apartamente, unul în 13 aprilie 2011 şi celelalte două în 15 aprilie 2011.

Deputatul are două depozite bancare din 2006, de 110.000 de lei şi de 60.000 de lei şi a acordat trei împrumuturi, de 70.000 de euro, 25.000 de euro şi 175.000 de euro.

Boldea are de restituit două credite bancare, unul din 2010, în valoare de 45.000 de euro, scadent în 2040, altul de 53.000 de franci elveţieni, precum şi un împrumut luat în 2007 de la George Ştefan Boldea, în valoare de 500.000 de euro, pe care trebuie să îl restituie până în 2014.

Deputatul a mai notat în declaraţşia de avere două ceasuri de mână şi un tablou în valoare totală de 23.000 de euro.

Din indemnizaţia de deputat, Mihail Boldea a încasat în anul fiscal anterior 52.054 lei, iar ca asistent la universităţile Danubius şi Dunărea de Jos, 13.812 lei şi, respectiv, 284 de lei. Boldea a mai încasat din închirierea unor apartamente 15.300 de lei.

Mihail Boldea a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.18 Galaţi, colegiul uninominal nr.9.

El a fost în PDL până în septembrie 2011, când a demisionat din partid, ulterior înscriindu-se în UNPR. În perioada 2004-2005 a fost preşedintele organizaţiei de tineret PD, între 2005 şi 2007 a fost vicepreşedinte al organizaţiei municipale PD, iar între 2005 şi 2007 a fost purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene a PD Galaţi.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 22 de persoane, dintre care un deputat în Parlament, un avocat din cadrul Baroului Galaţi şi un fost arbitru al Curţii de Arbitraj Galaţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, se arată într-un comunicat de vineri al DIICOT.

Procurorii DIICOT fac 14 percheziţii domiciliare în municipiul Galaţi, în vederea identificării şi ridicării de mijloace de probă.

La sediul DIICOT vor fi aduse 22 de persoane faţă de care urmează a fi dispuse măsurile legale, după finalizarea audierilor.

Potrivit procurorilor, membrii grupării identificau terenuri şi imobile situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului.

"În acest scop, învinuiţii au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals", a precizat sursa citată.

Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte un milion de euro, prin raportare la un număr de nouă imobile, potrivit procurorilor DIICOT.

În sarcina unora dintre membrii grupării se mai reţine că au încercat să obţină suma de aproximativ cinci milioane de lei prin inducere în eroare şi folosire de mijloace frauduloase, respectiv a unui contract de prestări servicii falsificat şi a unui bilet la ordin completat în fals.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi, IPJ Galaţi şi lucrători din cadrul IJJ Galaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO