Eveniment

MEC: nu mai sunt probleme cu gazele

27.01.2006, 21:45 7

Ministerul Economiei a anuntat ieri ca alimentarea cu gaze naturale a revenit la parametrii normali de furnizare si siguranta in toata tara.

"Singura zona in care mai pot interveni dificultati in furnizare este municipiul Botosani, situat la capatul retelei de transport", spun oficialii ministerului. Acestia au adaugat ca au fost anuntati de compania Distrigaz Nord ca in nordul Moldovei si in Bucovina situatia a fost remediata inca de miercuri. Depozitele de inmagazinare subterana sunt in continuare exploatate la capacitate maxima, pentru a asigura cantitatile de gaze necesare in conditiile unui consum semnificativ mai mare.

Ministrul economiei, Codrus Seres, a discutat cu distribuitorii de gaze naturale, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, revenirea la parametrii normali de alimentare pentru agentii economici care se aprovizioneaza din reteaua de distributie a celor doua companii. In ceea ce priveste marii consumatori industriali, precum combinatele chimice, ministrul a anuntat ca livrarile catre acestia urmeaza sa fie reluate la nivelul normal dupa revenirea la cota stabilita in contracte a importurilor de gaze din Federatia Rusa.

"Readucerea la parametrii normali a livrarilor se va face gradual, astfel incat sa prevenim supraincarcarea brusca a conductelor si sa eliminam posibilitatea ca localitati din tara sa ramana nealimentate cu gaze naturale", a precizat Seres.

Temperaturile extrem de scazute din ultimele zile au provocat decesul a 37 de persoane, potrivit raportarilor directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti. Datele Ministerului Sanatatii aratau, ieri la pranz, ca judetele Botosani si Timis au fost cele mai afectate, aici pierzandu-si viata opt, respectiv cinci persoane. In aceeasi situatie se afla mai multe tari din continentul european, unde au fost inregistrate noi decese. Cele mai multe victime s-au inregistrat in Ucraina, numarul total al persoanelor care au murit din cauza frigului, incepand de sambata trecuta, ajungand la 181.

Meteorologii prognozeaza ca, incepand de maine, vremea incepe sa se incalzeasca, temperaturile maxime urmand sa ajunga duminica pana la plus patru grade Celsius. In schimb, noaptea se vor mentine temperaturile scazute, acestea urmand sa se situeze intre -25 si -4 grade Celsius.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO