Eveniment

Marea Neagră devine vitală în operaţiunile războiului din Ucraina

În ciuda afirmaţiilor Rusiei că un incendiu a izbucnit accidental pe navă, oficialii americani au confirmat vineri că două rachete ucrainene Neptune au lovit nava Moscova, ucigând un număr necunoscut de marinari şi trimiţând-o pe fundul Mării Negre

În ciuda afirmaţiilor Rusiei că un incendiu a izbucnit accidental pe navă, oficialii americani au confirmat vineri că două rachete ucrainene Neptune au lovit nava Moscova, ucigând un număr necunoscut de marinari şi trimiţând-o pe fundul Mării Negre

18.04.2022, 00:04 831

Importanţa Mării Negre creşte în operaţiunile războiului din Ucraina, după ce România şi Bulgaria au decis să interzică accesul navelor ruseşti în porturile lor. În plus, Moscova, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, un simbol al dominaţiei ţării asupra regiunii şi o puternică maşinărie de război a fost scufundată de rachetele ucrainenilor.

Autorităţile din Bulgaria au anunţat, vineri, că interzice accesul în porturile maritime şi fluviale ale ţării tuturor navelor înmatriculate sub pavilion rusesc, precum şi tuturor navelor care şi-au schimbat registrul încât să fie înmatriculate sub numele unei alte ţări după data de 24 februarie 2022, conform Administraţiei Maritime a Bulgariei, citată de agenţia de presă Novinite. Interdicţia a fost  introdusă pe baza unui regulament european adoptat în cadrul celui de-al cincilea pachet de măsuri restrictive ale UE împotriva Rusiei. Autorităţile din România au anunţat şi ele că nicio navă înmatriculată în Rusia nu va mai putea să acosteze în porturile româneşti de la Marea Neagră sau de pe Dunăre începând de duminică, 17 aprilie, a anunţat Autoritatea Navală Română. Se interzice accesul în porturile româneşti a oricărei nave înmatriculate sub pavilionul Rusiei, inclusiv al navelor care şi-au schimbat pavilionul rusesc în pavilionul oricărui alt stat sau care şi-au schimbat înmatricularea în Rusia în înmatricularea în oricare alt stat, după 24 februarie 2022", a trasmis Autoritatea Navală Română într-un comunicat de presă.

În cazul ambelor ţări, excepţii se fac în cazul achiziţionării, importului sau transportului în UE de gaze naturale şi petrol, inclusiv produse petroliere rafinate, titan, aluminiu, cupru, fier, nichel, paladiu, minereu de fier şi achiziţionarea anumitor produse chimice şi din fier; import sau transport de produse farmaceutice medicale agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte în scopuri umanitare transport de combustibil nuclear sau alte bunuri.

 Care sunt strict necesare funcţionării instalaţiilor nucleare în scopuri civile achiziţionarea, importul sau transportul în UE de cărbune sau alte substanţe solide combustibili fosili până la 10 august 2022.

În ciuda afirmaţiilor Rusiei că un incendiu a izbucnit accidental pe navă, oficialii americani au confirmat vineri că două rachete ucrainene Neptune au lovit nava Moscova, ucigând un număr necunoscut de marinari şi trimiţând-o pe fundul Mării Negre, scrie cotidianul New York Times.

Moscova a fost mândria Flotei Rusiei de la Marea Neagră, un simbol al dominaţiei ţării asupra regiunii şi o puternică maşină de război care a fost folosită pentru a lansa rachete de croazieră de precizie în Ucraina.

Scufundarea navei a fost o lovitură gravă pentru flota rusă şi o demonstraţie dramatică a erei actuale a războiului în care rachetele trase de pe ţărm pot distruge chiar şi cele mai mari şi mai puternice nave, scrie cotidianul citat.

De asemenea, aceasta este cea mai semnificativă pierdere în luptă pentru orice marină a unei ţări din 1982, când Forţele Aeriene din Argentina au scufundat un distrugător de rachete ghidate britanic şi alte nave în timpul Războiului Falkland, conform NY Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO