Eveniment

Marcile bauturilor pentru UE, la OSIM

15.05.2003, 00:00 18

Ministerul Agriculturii a transmis Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), lista bauturilor alcoolice renumite si recunoscute dupa aria geografica, in vederea protejarii pe pietele Uniunii Europene, a declarat ieri ministrul de resort, Ilie Sarbu.
"Astazi (miercuri - n.r.) am transmis lista cu bauturile alcoolice care vor fi protejate in negocierile cu Uniunea Europeana. Pentru celelalte produse agroalimentare, termenul limita de depunere a solicitarilor de catre producatori este luni, 19 mai", a precizat ministrul.
Produsele si denumirile aflate pe lista aprobata prin ordin al ministrului Agriculturii dobandesc protectie printr-o conventie bilaterala sau multilaterala incheiata de Romania cu statele UE si nu vor fi supuse procedurii de inregistrare in momentul intergrarii in Uniunea Europeana. Astfel, aceste denumiri vor deveni marci inregistrate ale Romaniei si orice alt stat va trebui sa solicite acordul pentru a fabrica aceste produse.
"Ministerul Agriculturii cunoaste o anumita gama de produse traditionale, pe zone geografice, dar mai sunt o serie de alte marci pe care directiile noastre din teritoriu nu le au in evidenta. De aceea, este nevoie ca producatorii acestor marci sa le declare, pentru a le putea promova corespunzator", a mai spus Sarbu.
Lista aprobata de minister contine 16 feluri de tuica, 15 de rachiu de mere, 13 de vinars, 10 de tuica selectionata, 9 de rachiu de drojdie, 8 de rachiu de piersici, rachiu de pere si rachiu de fructe, 7 de rachiu de caise, 6 de rachiu de vin si rachiu de cirese, 4 de rachiu de tescovina, rachiu de visine si de tuica batrana si 3 soiuri de tuica superioara.
Negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, a solicitat la inceputul acestei saptamani producatorilor romani sa inregistreze de urgenta marcile produselor traditionale romanesti la OSIM, deoarece, in caz contrar, Romania nu va putea negocia cu UE lista acestor produse. Lista produselor traditionale va fi transmisa Uniunii Europene in a doua parte a anului 2003, dupa care se va trece la nogocierile propriu-zise. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO