Eveniment

Lucrarile la proiectul Esplanada ar putea fi amanate inca trei ani

Lucrarile la proiectul Esplanada ar putea fi amanate inca trei ani
16.09.2008, 20:53 114

Inceperea lucrarilor de constructie la proiectul Esplanada ar mai putea fi amanate inca trei ani in conditiile in care aproape jumatate din terenul de peste zece hectare pe care urmeaza sa fie dezvoltat este revendicat de fostii proprietari.

"Ministerul de Finante si cel de Justitie vor trebui sa rezolve doua probleme: una legata de proprietatea rezolubila, prin care investitorul TriGranit sa poata avea drept de proprietate temporar asupra proiectului pentru a putea atrage finantare bancara, iar cea de-a doua legata de predarea proiectului catre Primarie, care in termen de doi ani si jumatate ar trebui sa cumpere jumatatea de teren care nu este in proprietatea noastra", a declarat Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.

Acesta a participat ieri la o masa rotunda la care s-a discutat situatia proiectului Esplanada, care ar trebui realizat pe un teren de 10,7 hectare de pe bulevardul Unirii din Capitala si care ar presupune investitii de peste un miliard de euro. In prezent, cea mai mare parte a terenului se afla in proprietatea Ministerului Dezvoltarii si urmeaza sa fie transferat la Primaria Capitalei in urma unei ordonante de urgenta.

Borbely a mentionat ca trecerea in administrarea Primariei

s-ar putea face in doua saptamani sau abia dupa alegeri, in conditiile in care o buna parte din guvernanti sunt deja in precampanie.

Ministrul a mai spus ca dupa transferul terenului la municipalitate, Primaria are un termen de maximum doi ani si jumatate sa rezolve problema terenurilor revendicate.

"Din punctul meu de vedere, acest proiect poate fi asumat de catre Primarie. Sunt intr-o situatie inedita si nu pot spune acum care este pozitia primarului general. Planul Urbanistic General indica aceasta zona drept una construibila. Am discutat cu primarul dar acesta trebuie sa analizeze proiectul si are nevoie de consiliere. Consider ca este loc de discutie", a declarat Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei.

Sorin Oprescu a sustinut in timpul campaniei electorale ca doreste realizarea unui parc in care va aduce caprioare pe terenul din centrul Capitalei.

Avocatul Alexandru Morarescu, care reprezinta interesele mai multor proprietari de pe respectivul teren, sustine ca aproximativ 70% din suprafata terenului este in proprietatea sau revendicata de catre diferite persoane, care "nu doresc ca pe acest teren sa fie realizat un parc". "Povestea" proiectului Esplanada a inceput in urma cu aproape cinci ani, in 2004 fiind organizata o licitatie castigata de catre compania TriGranit Development, controlata de oameni de afaceri maghiari, canadieni si fondul austriac de investitii Immoeast.

"Am avut nefericita situatie de a schimba trei-patru ministri de la inceperea acestui proiect si pot spune ca deseori nu am avut un consens si o continuitate a negocierilor. Am pierdut luni ca noul ministru sa se acomodeze cu dosarul si dupa discutii comune si cu Primaria, ar fi culmea ca aceeasi Primarie, dar cu un alt cap, sa spuna ca-si ia jucariile si pleaca", a declarat Dan Ghibernea, country manager al TriGranit in Romania.

Esplanada este prevazut drept o dezvoltare mixta, cuprinzand cladiri de birouri, centru comercial si spatii culturale, a carui dezvoltare implica investitii estimate la un miliard de euro. Proiectul este dezvoltat in parteneriat public privat, astfel ca Guvernul ar urma sa primeasca proprietati cu o valoare de 60 de milioane de euro, iar dupa 49 de ani intreaga dezvoltare ar urma sa revina in proprietate publica.

 

Oprescu: Decizia finala o vor lua bucurestenii

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ieri ca decizia finala in privinta realizarii proiectului Esplanada apartine primarului general si Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), insa va fi luata numai dupa consultarea bucurestenilor. "Suntem intr-o democratie unde fiecare are dreptul sa-si exprime o opinie tehnica. Decizia finala in proiectul Esplanada o va lua insa primarul general si CGMB, insa numai dupa consultarea cetatenilor bucuresteni", a precizat Oprescu. Mediafax

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO