Eveniment

Lucian Croitoru, BNR: Banca Naţională poate lua aur de la Roşia dacă nu depăşeşte 10-20% din rezerva internaţională

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Mediafax

06.10.2013, 19:40 155

BNR ar putea să cumpere aur din producţia de la Roşia Montană cu condiţia ca ponderea acestui metal în rezerva internaţională a României să se menţină între 10 şi 20%, a declarat la sfârşitul săptămânii, la Comisia parlamentară specială „Roşia Montană”, Lucian Croitoru, reprezentant al Băncii Naţionale. Potrivit afirmaţiilor sale, cantitatea anuală de aur care va fi produsă în această exploatare va fi de aproximativ 10 tone.

„La preţul actual, ar însemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Această tranzacţie pentru BNR nu este o tranzacţie ieşită din comun. BNR face operaţii de acest ordin destul de des“, a menţionat Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

„Avem în rezerva BNR o anumită structură pe care noi o considerăm optimă între aur, euro, dolari, DST. În general, ponderea aurului în această rezervă a oscilat între 10 şi 20% din rezerva internaţională a României. Astăzi avem o pondere a aurului de aproximativ 10% şi au fost ani când BNR a avut şi 21% ponderea aurului în totalul rezervei. Ce spun aceste cifre? Că este ceva loc de cumpărare din moment ce noi am avut şi considerăm că este optimă această proporţie între 10 şi 20%. Există ceva loc pentru cumpărarea de aur“, a afirmat Croitoru.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO