Eveniment

Leul prinde putere: s-a apreciat în faţa principalelor trei valute pentru prima dată în ultimele două săptămâni

Leul prinde putere: s-a apreciat în faţa principalelor...

Autor: Liviu Popescu

14.12.2015, 13:18 1209

Moneda naţională a câştigat astăzi 0,5% în faţa euro, ajungând la o referinţă de 4,5085 lei, şi punând capăt unei perioade de şapte zile consecutive în care leul a pierdut teren în faţa monedei europene. Vineri, BNR anunţase o referinţă de 4,53 lei, cel mai ridicat nivel al ultimilor aproape doi ani.

Şi referinţa anunţată de BNR pentru un dolar a scăzut astăzi la 4,11 lei, cu 0,4% sub şedinţa de vineri. Francul elveţian s-a depreciat uşor la 4,18 lei.

Astfel, leul s-a apreciat astăzi în faţa principalelor trei valute simultan pentru prima oară în ultimele două săptămâni.

“Pentru astăzi, o zi cu un calendar liniştit, credem că am putea vedea o mişcare pozitivă după ce Moody’s a schimbat, vineri seara, perspectiva rating-urilor României la pozitiv de la neutru. Astfel, leul ar putea fi oarecum izolat de presiunile externe şi s-ar putea aprecia spre 4,51/euro”, scriu analiştii de la ING într-un studiu.

Azi dimineaţa în jurul orei 7:00, pe piaţa interbancară cursul de schimb afişa un nivel de 4,52 lei, pentru ca la ora 10:00 să scadă la 4,51 lei.

De la finele lunii decembrie 2014, euro a câştigat 0,6% în faţa leului.

De la 2 decembrie 2015 şi până în prezent, euro a câştigat în faţa leului 1,07%.
Pe pieţele internaţionale, paritatea euro-dolari continuă să se menţină în jurul nivelului de 1,09 în timp ce investitorii aşteaptă decizia Băncii Federale a SUA de miercurea aceasta. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO