Eveniment

Isarescu va explica din ce motive ar putea schimba tinta de inflatie pe 2006

10.11.2005, 19:49 14

Banca Nationala va da publicitatii saptamana viitoare un set de clauze de exonerare prin care sunt indicati mai multi factori independenti de politica monetara care pot conduce la ratarea tintei de inflatie, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Tinta de inflatie pentru 2006 ramane neschimbata. Deocamdata, vom preanunta clauzele pentru ca asa este regula jocului in tintirea inflatiei. Sub diferite forme, toate bancile centrale care tintesc inflatia folosesc astfel de clauze pentru a proteja credibilitatea politicii in fata unor socuri externe", spune Isarescu.

Spre exemplu, banca centrala a Cehiei poate invoca sapte clauze de exonerare: aparitia unor deviatii majore ale preturilor internationale ale materiilor prime si ale combustibililor, producerea unor fluctuatii majore ale cursului de schimb care nu sunt legate de fundamente ale economiei nationale sau de politica monetara interna, aparitia unor schimbari majore in productia agricola cu impact asupra preturilor la producatori, modificari ale preturilor administrate al caror efect asupra inflatiei depaseste 1-1,5 puncte, modificari abrupte ale impozitelor indirecte, precum si producerea unor cresteri-soc ale preturilor asociate cu adoptarea standardelor UE.

"Sunt foarte putine preturi elastice in sensul scaderii, iar cele care chiar sunt, au o pondere foarte redusa in indicele preturilor de consum. Asa se face ca atunci cand inflatia ajunge la cifre mici, degeaba intaresti politica monetara pentru ca eficienta e tot mai mica", explica Isarescu.

"Printr-o eventuala decizie de majorare a tintei nu ne asumam o neputinta sau o relaxare a politicii monetare, ci raspundem la o chestiune tehnica, la influente pe care banca centrala nu poate sa le contracareze decat cu riscuri pentru stabilitatea viitoare a preturilor", a adaugat guvernatorul.

Bancile centrale care au adoptat politica de tintire directa a inflatiei au avut de ales intre doua variante pentru a exclude efectele evenimentelor neprevazute, respectiv definirea factorilor care exced capacitatea de influenta a politicii monetare (clauze de exonerare) sau stabilirea unei tinte numai pentru preturile relative cu elasticitate la cerearea agregata, fara influente sezoniere sau din evolutii externe (core inflation).

In opinia oficialului bancii centrale, contrabalansarea unor majorari peste program a preturilor administrate ar insemna o "apasare a pedalei" mult mai puternica pe celelalte preturi, ceea ce poate fi contraproductiv pe termen lung.

"La cifre mici ce poate ramane de compensat, preturile la alimente? Tintirea inflatiei inseamna stabilitatea preturilor, si nu reducerea lor, adica deflatie, pentru ca altfel se pot crea dezechilibre ulterioare. Iesirea din banda de variatie inseamna ratarea tintei si daca inflatia este sub tinta respectiva", a mai spus guvernatorul BNR. El a intarit pozitia BNR privind incadrarea in obiectivul de inflatie pentru acest an, aratand ca rata de crestere a preturilor de consum decembrie 2004 - decembrie 2005 va fi cuprinsa intre 8% si 8,3%. Astfel, inflatia se va plasa sub limita superioara a intervalului de variatie de un punct procentual fata de tinta de 7,5% anuntata in august.

Consiliul de Administratie al BNR s-a reunit ieri intr-o sedinta dedicata politicii monetare in care a discutat cel de-al doilea raport trimestrial privind inflatia, precum si o eventuala modificare a atitudinii bancii centrale pe piata valutara.

Guvernatorul Isarescu afirma recent ca banca centrala intentioneaza sa nu se mai atinga de dobanzi cateva luni bune. BNR asteapta sa vada in ce masura cresterea din ce in ce mai rapida a creditului in lei va ajunge sa substituie posibila incetinire a creditului in valuta.



Inflatia a urcat la 0,9% in octombrie

Rata inflatiei a crescut la 0,9% in octombrie, fata de 0,6% in septembrie, situandu-se peste media de 0,7% a primelor zece luni ale anului. Raportata la octombrie 2004, cand rata inflatiei a fost de 1,2%, inflatia anuala a scazut la 8,1%, de la 8,5% in septembrie. Inflatia ridicata din octombrie a fost alimentata cu precadere de scumpirile inregistrate la o serie de servicii si produse alimentare. Astfel, in sectorul serviciilor, cresterea preturilor a fost, in medie, de 2,2%: la telefonie - 2,9%, apa, canal si salubritate - 1,8%, chirie - 1,7% si transport urban - 0,5%. Mentinerea unor preturi ridicate la alimente este de asteptat ca urmare a efectelor inundatiilor asupra productiei agricole din acest an.



Mai multa sterilizare

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis ieri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,5% pe an si majorarea volumului de sterilizare prin operatiuni de piata. Consiliul de Administratie si-a reafirmat hotararea de a mentine caracterul prudent al politicii monetare in vederea asigurarii sustenabilitatii ritmului programat al dezinflatiei. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO