Eveniment

Investiţiile străine se prăbuşesc şi deficitul de cont curent creşte

Investiţiile străine se prăbuşesc şi deficitul de cont curent creşte

Autor: Claudia Medrega

13.10.2010, 23:54 30

Absorbţia prea lentă a fondurilor europene şi scăderearemiterilor românilor din străinătate au făcut ca deficitul de contcurent să se adâncească în primele opt luni din acest an, deşidezechilibrul balanţei comerciale este mai mic.

Situaţia este astfel opusă evoluţiei din anii trecuţi cândtocmai deficitul comercial era cel care umfla şi deficitul de contcurent, iar investiţiile străine directe şi transferurile curente,deşi creşteau, nu puteau să ţină pasul.

Acum şi investiţiile străine directe sunt în scădere, în augustnivelul intrărilor fiind de doar 47 mil. euro, în scădere cu 40%faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

Cumulat în primele opt luni, investiţiile străine directe autotalizat 1,95 mld. euro, cu 35,9% sub nivelul din aceeaşi perioadăde anul trecut. Cea mai mare parte au fost participaţii la capital,care au însumat 1,27 mld. euro, restul intrărilor fiind crediteintra-grup.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns lasfârşitul lunii august la 4,07 mld. euro, în creştere cu 48,7% faţăde aceeaşi perioadă din 2009, în condiţiile scăderii semnificativea soldului transferurilor curente cu 38,8%.

În ceea ce priveşte transferurile de la UE în ultimele luni s-auînregistrat excedente, după ce în primul semestru soldultransferurilor curente a fost negativ, România contribuind labugetul UE cu mai mulţi bani decât a primit.

Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 2,5% în primele optluni, la 4,36 mld. euro.

În august soldul transferurilor curente a crescut cu 290 mil.euro, iar deficitul de cont curent a fost de 279 mil. euro.

Transferuri curente

Soldul transferurilor curente a crescut în august cu 290 mil.euro, însă avansul reprezintă mai puţin de jumătate din nivelul dinaceeaşi lună din 2009. Evoluţia vine tot pe fondul creşteriiîncasărilor de la UE al administraţiei publice, ca şi în iulie,când soldul a urcat cu 521 mil. euro. În iulie transferurile UEcătre administraţia publică au înregistrat un excedent de 291 mil.euro, în timp ce remiterile românilor din străinătate au rămasrelativ constante, la 230 mil. euro.

Investiţiile străine

Investiţiile străine directe au fost în august de doar 47 mil.euro, în scădere cu 40% faţă de august 2009. Cumulat în primele optluni investiţiile străine directe au totalizat 1,95 mld. euro, cu35,9% sub nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut. Cea mai mareparte a investiţiilor străine au fost participaţii la capital, careau însumat 1,27 mld. euro, restul intrărilor fiind crediteintra-grup. Anul trecut, investiţiile străine directe au coborât la4,9 mld. euro, jumătate din nivelul din 2008.

Deficit de cont curent

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns la optluni la 4,07 mld. euro, în creştere cu 48,7%. Influenţadeterminantă a avut-o balanţa transferurilor curente, cu un soldmai mic cu 38,8%. Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 2,5%la opt luni, la 4,36 mld. euro. Serviciile au avut o contribuţienegativă de 535 mil. euro, de peste trei ori mai mare decât niveluldin primele opt luni de anul trecut. În august deficitul de contcurent a fost de 279 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO