Investiţiile străine se prăbuşesc şi deficitul de cont curent creşte

Autor: Claudia Medrega 13.10.2010

Absorbţia prea lentă a fondurilor europene şi scăderea remiterilor românilor din străinătate au făcut ca deficitul de cont curent să se adâncească în primele opt luni din acest an, deşi dezechilibrul balanţei comerciale este mai mic.

Situaţia este astfel opusă evoluţiei din anii trecuţi când tocmai deficitul comercial era cel care umfla şi deficitul de cont curent, iar investiţiile străine directe şi transferurile curente, deşi creşteau, nu puteau să ţină pasul.

Acum şi investiţiile străine directe sunt în scădere, în august nivelul intrărilor fiind de doar 47 mil. euro, în scădere cu 40% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

Cumulat în primele opt luni, investiţiile străine directe au totalizat 1,95 mld. euro, cu 35,9% sub nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut. Cea mai mare parte au fost participaţii la capital, care au însumat 1,27 mld. euro, restul intrărilor fiind credite intra-grup.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns la sfârşitul lunii august la 4,07 mld. euro, în creştere cu 48,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, în condiţiile scăderii semnificative a soldului transferurilor curente cu 38,8%.

În ceea ce priveşte transferurile de la UE în ultimele luni s-au înregistrat excedente, după ce în primul semestru soldul transferurilor curente a fost negativ, România contribuind la bugetul UE cu mai mulţi bani decât a primit.

Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 2,5% în primele opt luni, la 4,36 mld. euro.

În august soldul transferurilor curente a crescut cu 290 mil. euro, iar deficitul de cont curent a fost de 279 mil. euro.

Transferuri curente

Soldul transferurilor curente a crescut în august cu 290 mil. euro, însă avansul reprezintă mai puţin de jumătate din nivelul din aceeaşi lună din 2009. Evoluţia vine tot pe fondul creşterii încasărilor de la UE al administraţiei publice, ca şi în iulie, când soldul a urcat cu 521 mil. euro. În iulie transferurile UE către administraţia publică au înregistrat un excedent de 291 mil. euro, în timp ce remiterile românilor din străinătate au rămas relativ constante, la 230 mil. euro.

Investiţiile străine

Investiţiile străine directe au fost în august de doar 47 mil. euro, în scădere cu 40% faţă de august 2009. Cumulat în primele opt luni investiţiile străine directe au totalizat 1,95 mld. euro, cu 35,9% sub nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut. Cea mai mare parte a investiţiilor străine au fost participaţii la capital, care au însumat 1,27 mld. euro, restul intrărilor fiind credite intra-grup. Anul trecut, investiţiile străine directe au coborât la 4,9 mld. euro, jumătate din nivelul din 2008.

Deficit de cont curent

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a ajuns la opt luni la 4,07 mld. euro, în creştere cu 48,7%. Influenţa determinantă a avut-o balanţa transferurilor curente, cu un sold mai mic cu 38,8%. Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 2,5% la opt luni, la 4,36 mld. euro. Serviciile au avut o contribuţie negativă de 535 mil. euro, de peste trei ori mai mare decât nivelul din primele opt luni de anul trecut. În august deficitul de cont curent a fost de 279 mil. euro.